analitičari predviđaju nastavak poskupljenja

Cene kakaa i kafe na rekordnom nivou

Svet

5.4.2024 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene kakaa i kafe na rekordnom nivou Cene kakaa i kafe na rekordnom nivou
Analitičari banke Citi predviđaju da bi rekordne cene kakaa i kafe mogle dalje da rastu, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uslove i očekivanu potražnju.... Cene kakaa i kafe na rekordnom nivou

Analitičari banke Citi predviđaju da bi rekordne cene kakaa i kafe mogle dalje da rastu, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uslove i očekivanu potražnju.

Citi očekuje da će se trgovina kakaom stabilizovati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni u naredne tri do četiri nedelje.

Analitičari navode da će mlevenje kakaa, koje je rezultat prerade zrna i predstavlja merilo potražnje, biti jedan od ključnih faktora koji će verovatno odrediti da li će cene nastaviti da rastu, piše Seebiz.

Značajno smanjenje podataka o mlevenju u prvom kvartalu i pad obrade porekla moglibi biti dovoljni da tržišta kakaoa u Njujorku i Londonu padnu za čak 25 odsto na raspon od 7.000 do 7.500 dolara.

„Ali ako je mlevenje kakaa samo neznatno smanjeno (kao što je bilo u četvrtom kvartalu 2023. godine) i izjave industrije impliciraju ograničen otpor potrošača, onda bi trgovci mogli brzo da ciljaju 11.000-12.000 dolara po toni“, kažu analitičari banke.

Foto:Pixabay.com

Teški vremenski uslovi uticali su na proizvodnju u zapadnoj Africi, koja snabdeva oko 70 odsto svetske proizvodnje kakaoa. Dva najveća proizvođača, Obala Slonovače i Gana, nedavno su pogođeni kombinacijom jake kiše i vrućine.

Suša povezana sa El Ninjom u velikom delu jugoistočne Azije, Indije, Australije i delova Afrike podržala je rast cena mekih proizvoda kao što su šećer, kafa i kakao poslednjih meseci, navela je holandska Rabobanka u svojoj godišnjoj prognozi za 2024. godinu.

El Ninjo, koji se vratio prošle godine, je prirodni klimatski obrazac koji nastaje kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka. To može otvoriti put za još oluja i suša.

U svojim izgledima za kafu, Citi ističe da bi cene mogle da porastu i kratkoročno i srednjoročno.

Fjučers kafe sorte arabika za isporuku u maju popeo se iznad ključne barijere od dva dolara po funti, dostigavši novi maksimum ove godine.

„Trenutni potez se u velikoj meri može pripisati toplotnom talasu u Vijetnamu koji je uticao na proizvodnju kafe Robusta i kao rezultat toga pružio podršku za prenošenje vrhunskih zrna kafe arabika“, rekao je Akaš Doši (Aakash Doshi), viši strateg za robu u Citi banci.

  • ŽIZI

    7.4.2024 #1 Author

    Nismo očekivali da će pojeftiniti

    Odgovori

  • Manja

    7.4.2024 #2 Author

    …kako je krenulo, doci cemo do toga da ce kafa i kakao biti kao zlato….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...