Na stolu detalji finansiranja tokom narendih pet godina

U toku rasprava o specijalnom fondu za Ukrajinu vrednom 100 milijardi evra

Svet

4.4.2024 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U toku rasprava o specijalnom fondu za Ukrajinu vrednom 100 milijardi evra U toku rasprava o specijalnom fondu za Ukrajinu vrednom 100 milijardi evra
Ministri NATO sastali su se na dvodnevnom sastanku u Briselu da razmatraju predlog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga o osnivanju specijalnog fonda “teškog” fonda sa... U toku rasprava o specijalnom fondu za Ukrajinu vrednom 100 milijardi evra

Ministri NATO sastali su se na dvodnevnom sastanku u Briselu da razmatraju predlog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga o osnivanju specijalnog fonda “teškog” fonda sa 100 milijardi evra za dugoročnu vojnu podršku Ukrajini.

Stoltenberg „je predložio da formiramo ‘kovertu’ sa 100 milijardi evra za narednih pet godina,“ rekla je pred početak dvodnevnog sastanka belgijska ministarka Hadja Lahbib. „Analiziraćemo održivost tog predloga.“

Na sastanku neće biti konačne odluke o fondu, napomenuto je, ali svi eventualni dodatno predlozi biće na dnevnom redu samita NATO alijanse u Vašingtonu u julu.

Šef španske diplomatije Hose Manuel Albares (José Manuel Albares) i njegova nemačka koleginica Analena Berbok (Annalena Baerbock) su naglasili kako je važno da NATO i Evropska unija ne dupliraju napore. EU, naime, već ima vanbudžetski fond za vojnu pomoć Ukrajini.

“Naravno, možemo da procenimo predlog, ali verujem da u svakom moramo isključiti dupliranje posla,“ rekla Berbok, prenela je njene reči agencija DPA.

Ona je istovremeno ocenila da je za planiranje isporuke oružja Ukrajini i obuke njenih vojnika „ispravno i važno“ formiranje pouzdane, dugoročne infrastrukture.

Albares je dodao da „ne smemo bilateralno duplirati nešto što zajednički radimo u EU i u NATO paktu”.

Tagovi
FOND UKRAJINA
  • ŽIZI

    7.4.2024 #1 Author

    Ispravno i važno…? Kako za koga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...