Najvažnije da se postigne dogovor u vezi sa merama

Vlade Ukrajine i Poljske idu ka kompromisu sa zahtevima poljoprivrednika i prevoznika

SvetU fokusu

28.3.2024 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlade Ukrajine i Poljske idu ka kompromisu sa zahtevima poljoprivrednika i prevoznika Vlade Ukrajine i Poljske idu ka kompromisu sa zahtevima poljoprivrednika i prevoznika
Premijeri Ukrajine i Poljske Denis Šmihal (Denys Shmyhal) i Donald Tusk su izjavili na sastanku njihovih vlada u Varšavi da je postignut napredak u... Vlade Ukrajine i Poljske idu ka kompromisu sa zahtevima poljoprivrednika i prevoznika

Premijeri Ukrajine i Poljske Denis Šmihal (Denys Shmyhal) i Donald Tusk su izjavili na sastanku njihovih vlada u Varšavi da je postignut napredak u rešavanju pitanja izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i uslova za špeditere što će omogućiti da poljski poljoprivrednici i špediteri prestanu da blokiraju granice.

„Dogovorili smo se da primenimo rešenja koja dobro funkcionišu između Ukrajine i Rumunije i Bugarske. Najvažnije jeste da se postigne dogovor u vezi sa merama. Ni Šmihal, ni ja nećemo dobiti 100 odsto satisfakcije, ali rešenja će zaštiti temeljne interese“, kazao je posle sastanka premijer Tusk, prenosi Beta.

Poljski premijer je rekao da je blizu rešenje koje količine ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda će moći u Poljsku i EU, kao i za sporazum koji bi regulisao tranzit ukrajinskog izvoza pretovarom na brodove u lukama na Baltičkom moru, a Poljska je pokrenula uspešnu inicijativu da se spreči uvoz ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda u EU.

„Izgleda da smo na korak od toga da ruski i beloruski proizvodi budu opterećeni carinama od 50 odsto. To nema samo moralni značaj već je od značaja i za proizvođače u Poljskoj i Ukrajini. U slučaju špeditera rešenje je da zahtevi i za ukrajinske i za poljske kamione budu na istom nivou da jedni drugima budu fer konkurencija“, rekao je Tusk.

Poljski premijer naglasio je da možda zahtevi EU i rešenja za koja se Poljska izborila da zaštiti svoje poljoprivrednike neće izazvati oduševljenja u Ukrajini, ali da se vodilo računa da budu po Ukrajince što manje bolna.

Ukrajinski premijer Šmihal dodao je da je Ukrajina uspela da uspostavi prolaz žitarica koridorom u Crnom moru i da za četiri osetljive poljoprivredne izvozne stavke, kao što je recimo kukuruz i žito, ne izdaje licence da se izvoze u Poljsku, dok se ne dogovori sa poljskom stranom.

„Zatražili smo od Evropske komisije da se uradi skrining da se demantuju dezinformacije i manipulacije koje koristi naš neprijatelj Rusija. Do kraja maja biće dostupne statistike i analize istinitih podataka“, kazao je novinarima posle sastanka Šmihal.

Ukrajinska vlada je, takođe, kao meru predložila zajedničke kontrole roba na graničnim prelazima, a zamolila je da uz humanitarnu pomoć i isporuke oružja poljske vlasti stave i goriva na spisak onih roba koje ne smeju da se blokiraju na granici.

„Računam na razumevanje svih da cene napore Kijeva i Varšave, da niko ne dozvoli Rusiji ili drugim protivnicima da izazove među nama podele. Nezavisno od teških tema i sukoba interesa duboko sam ubeđen da nema te sile koja bi mogla da podrije naše prijateljstvo i solidarnost“, rekao je Tusk.

Ukrajinski premijer Šmihal zahvalio je Poljskoj za okupljanje tzv. „oklopne koalicije“ – grupe zemalja voljnih da obezbede Ukrajini tenkove i borbena vozila kao i za to što se uključila u češku inicijativu da se za početak 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu hitno nabavi u trećim zemljama, za šta je 20 zemalja već obećalo sredstva, a Poljska je odlučila da svoj prilog udvostruči.

„Ukrajina i Poljska su strateški saveznici. Zajedničke su nam vrednosti i cilj – bezbedna Evropa u kojoj će jednom zauvek biti sprečen ruski imperijalizam“, rekao je Šmihal.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...