Evropski sistem funkcionisao do proleća 2022.

Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija

BiznisEU

5.12.2023 11:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija
Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sisteme evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje... Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija

Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sisteme evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje na granicama Poljske zbog čega poljske kamiondžije protestuju blokadom graničnih prelaza.

„Evropski sistem je funkcionisao do proleća 2022. i to dobro, a zatim ga je izmenila Evropska komisija i danas prevoznici blokiraju granicu“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima u ponedeljak, prenosi Beta.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi.

Ponovo uvođenje dozvola je glavni zahtev poljskih kamiondžija koji od početka novembra blokiraju glavne prelaze između Poljske i Ukrajine osuđujući „nelojalnu konkurenciju“ svojih ukrajinskih kolega.

Blokada poljskih kamiondžija je stvorila nepregledne kolone vozila u oba smera na granici i predstavlja veliki ekonomski problem za Ukrajinu koja u velikoj meri računa na drumski saobraćaj za svoj uvoz i izvoz.

U ponedeljak su se Poljska i Ukrajina dogovorile da smanje redove pred graničnim prelazima tako da poljske kamiondžije puste bar prazne ukrajinske kamione da se vrate u Ukrajinu, što je i počelo. Poljske kamiondžije su „pokazale volju za sporazum“ time što su pristale da i u suprtonom smeru puste ukrajinske kamione, ali i tada samo prazne, bez tereta.

Poljski ministar spoljnih poslova Simon Sinkovski vel Sek je politički pozdravio tu odluku koja omogućava da s graničnih prelaza i puteva do njih odu bar prazni ukrajinski kamioni i time se skrate kolone, ali je rekao da to naravno neće rešiti problem prevoza tereta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...