planirana gradnja "višegradske brze pruge" koja bi povezala varšavu s beogradom

Srbija i Poljska dogovaraju ukidanje tranzitnih dozvola za drumski prevoz

BiznisEUInfrastrukturaSrbija

18.4.2023 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Srbija i Poljska dogovaraju ukidanje tranzitnih dozvola za drumski prevoz Srbija i Poljska dogovaraju ukidanje tranzitnih dozvola za drumski prevoz
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom o mogućnosti za ukidanje tranzitnih dozvola za drumski... Srbija i Poljska dogovaraju ukidanje tranzitnih dozvola za drumski prevoz

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom o mogućnosti za ukidanje tranzitnih dozvola za drumski prevoz i o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti transporta.

Vesić je istakao da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje sa Poljskom, koju doživljava kao prijateljsku i bratsku zemlju, sa kojom želi da gradi najbliže odnose, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar je najavio da će uputiti poziv ministru infrastrukture Poljske da poseti Srbiju, kada bi trebalo bi da bude održana i sednica Mešovite komisije, na kojoj bi se razmatrala mogućnost potpunog ukidanja tranzitnih dozvola za drumski prevoz.

„Srbija je već sa sedam zemalja, među kojima su Rumunija, Hrvatska, Slovenija i Češka, dogovorila potpunu liberalizaciju, odnosno ukidanje tranzitnih dozvola. To bi bilo značajno i za naše špeditere kojima bi bilo olakšano da prevoze robu, ali i za poljske, s obzirom na to da put kroz Srbiju postaje sve značajniji za snabdevanje Evrope“, naglasio je Vesić.

Naveo je da je izvoz iz Srbije u Poljsku 2017. bio 374,2 miliona evra, a sada je 914 miliona, dok je uvoz sa približno 795 miliona porastao na 1,176 milijardi evra.

Vesić je informisao ambasadora Poljske da Srbija radi na izgradnji brze pruge do Budimpešte, kao i da je potpisan najveći grant sa EU o gradnji brze pruge do Niša, koja će se u budućnosti produžiti ka Skoplju i dalje ka Solunu i Tirani, odnosno preko Bugarske do Istanbula.

Dodao je da je sa kolegama iz Slovenije i Italije razgovarao o obnovi brze pruge od Beograda preko Zagreba do Ljubljane i dalje do Venecije ili Beča.Kako je ocenio Vesić, bilo bi važno da se brze pruge nastave dalje ka centralnoj Evropi i drugim zemljama Višegradske grupe

Ambasador Poljske je rekao da je u planu gradnja „Višegradske brze pruge“, koja bi povezala Varšavu, Prag, Bratislavu i Budimpeštu i praktično bi se nastavila na prugu Budimpešta–Beograd.

“To je dobra vizija i plan za budućnost, a razvoj infrastrukture otvara mogućnost za dalju ekonomsku saradnju“, rekao je Perl.

On je rekao da je Poljska deveti spoljnotrovinski partner Srbije, sa ukupnom razmenom većom od dve milijarde evra, ističući da je Varšava zainteresovana za proširenje saradnje sa Beogradom.

  • MAJA

    18.4.2023 #1 Author

    Ovo bi bilo odlično, obzirom na sva dešavanja sa Ukrajinom, da se i dalje grade dobri odnosi sa Poljskom

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.4.2023 #2 Author

    Odlicno,odgovarace i Poljacima i nama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...