zbog očuvanja svog sela

Poljska vlada produžava embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine i posle 15. septembra

EUVesti

12.9.2023 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljska vlada produžava embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine i posle 15. septembra Poljska vlada produžava embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine i posle 15. septembra
Poljska vlada je u utorak odlučila da produži embargo na uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će dozvoliti njihov tranzit kroz... Poljska vlada produžava embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine i posle 15. septembra

Poljska vlada je u utorak odlučila da produži embargo na uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali će dozvoliti njihov tranzit kroz Poljsku, bez obzira na to da li će Evropska komisija produžiti embargo ili će dozvoliti slobodan uvoz.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je uoči današnje sednice da vlada poziva Evropsku komisiju da produži embargo na uvoz ukrajinskih žitarica, prenosi Beta.

„Znamo da je tržište poljoprivrednih proizvoda destabilizovano zbog rata u Ukrajini. Mi smo u aprilu odlučili da blokiramo uvoz žitarica iz Ukrajine u Poljsku. Embargo važi do 15. septembra, a nezavisno od toga šta će učiniti Evropska unija, mi ćemo embargo produžiti“, kazao je Moravjecki.

Poljska je ranije zatražila od EU da finansira infrastrukturu u Poljskoj sa 1,5 milijardi evra, kako bi omogućila veći tranzit ukrajinskih žitarica do luka na Baltiku i drugih zemalja EU.

Vicepremijer i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski poručio je sa sednice vlade Ukrajincima da „moraju da razumeju“ da Poljska mora da vodi računa o svom selu.

„Mi jesmo spremni da pomažemo Ukrajini u ratnim vremenima i u vreme obnove, i želimo da u njoj učestvujemo, ali isto tako moramo da vodimo računa o našim građanima, o našoj poljoprivredi, o našem selu. I vodićemo. A mislim da naši prijatelji Ukrajinci to moraju da razumeju“, rekao je Kačinjski.

Izvor: Pixabay.com

Ukrajinskim zvaničnicima, koji razočarano kritikuju odluku Poljske da produži embargo, Kačinjski je poručio da to rade „iz propagandnih razloga“.

„Naravno da ćemo učiniti sve da Ukrajina pobedi u tom ratu, u punom smislu te reči, ali budući odnosi, nadam se i siguran sam veoma prijateljski, moraju da budu zasnovani na poštovanju interesa obe strane“, kazao je Kačinjski.

Embargo na uvoz pšenice, kukuruza i suncokreta u Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, Evropska unija je uvela u maju jer su se te zemlje žalile da su njihovo tržište preplavile žitarice iz Ukrajine po damping cenama, umesto da samo prođu u tranzitu do zemalja Afrike i Azije, kako je bilo dogovoreno.

Embargo je prvo uveden do 6. juna, a zatim je produžen do 15. septembra.

Ministar poljoprivrede Poljske Robert Telus rekao je posle sednice vlade da „nema nikakvih stvarnih razloga da Evropska komisija ne produži embargo“.

Kada su proletos protestovali što ukrajinske žitarice ostaju u Poljskoj, poljoprivrednici iz te zemlje su tražili da budu objavljena imena poljskih nakupaca i trgovaca koji su profitirali od uvoza ukrajinskih žitarica. Iako je obećao da će objaviti spisak, ministar Telus to nije učinio.

Kačinjski je u utorak optužio Nemačku i Francusku da interesi njihovih preduzeća stoje iza odluke da se ponovo dozvoli uvoz ukrajinskih žitarica u EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...