raste interesovanje u poslednje dve godine

Pojedine centralne banke planiraju da povećaju svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana

BankeSrbijaU fokusu

18.6.2024 13:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pojedine centralne banke planiraju da povećaju svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana Pojedine centralne banke planiraju da povećaju svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana
Više centralnih banaka planira da poveća svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana, zbog tekuće makroekonomske i političke neizvesnosti uprkos visokim cenama plemenitog... Pojedine centralne banke planiraju da povećaju svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana

Više centralnih banaka planira da poveća svoje zlatne rezerve u roku od godinu dana, zbog tekuće makroekonomske i političke neizvesnosti uprkos visokim cenama plemenitog metala, naveo je Svetski savet za zlato (WGC) u svojoj godišnjoj anketi.

Potražnja centralnih banaka za zlatom je povećana u poslednje dve godine jer neke zemlje diverzifikuju svoje devizne rezerve. Njihova potražnja je doprinela porastu cene zlata u martu i maju, a spot cena je 20. maja dostigla rekordnih 2.449,89 dolara po unci, prenosi Reuters.

„Uprkos rekordnoj potražnji zvaničnog sektora u poslednje dve godine, zajedno sa rastućim cenama zlata, mnogi menadžeri rezervi i dalje zadržavaju svoj entuzijazam za zlato“, rekao je Šaokai Fan (Shaokai Fan), šef sektora centralnih banaka WGC-a.

Istraživanje, koje je sprovedeno u februaru-aprilu i obuhvatilo je ukupno 69 odgovora, pokazalo je da 29 odsto centralnih banaka očekuje povećanje sopstvenih rezervi zlata u narednih 12 meseci.

Ovo je najviši nivo od kada je WGC započeo istraživanje 2018. i u poređenju sa 24 odsto u 2023.

WGC je saopštio da 81 odsto ispitanika očekuje da će se zlatne rezerve globalne centralne banke povećati u narednih 12 meseci, u poređenju sa 71 odsto pre godinu dana.

Nekih 41 odsto od 58 ispitanika navelo je domaća skladištae kao trezore u kojima se čuvaju njihove zlatne rezerve, u poređenju sa 35 odsto u 2023. Međutim, Banka Engleske ostaje najpopularnija lokacijai navedena je u 55 odsto odgovora.

Među 57 ispitanika, 15 odsto je reklo da planira da na neki način promeni aranžmane za čuvanje svog zlata u narednoj godini, u poređenju sa šest odsto u 2023. To uključuje diversifikaciju skladištenja u inostranstvu, kao i povećanje ili smanjenje domaćeg skladišta .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.