Ko se sve našao na listi Poreske uprave?

Pojedini poreski dužnici duguju više od milijardu dinara

PoreziSrbija

3.4.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pojedini poreski dužnici duguju više od milijardu dinara Pojedini poreski dužnici duguju više od milijardu dinara
Najveći poreski dužnik među aktivnim domaćim preduzećima na dan 28. februara bila je firma Magma prom iz Šapca sa dugom većim od milijardu dinara... Pojedini poreski dužnici duguju više od milijardu dinara

Najveći poreski dužnik među aktivnim domaćim preduzećima na dan 28. februara bila je firma Magma prom iz Šapca sa dugom većim od milijardu dinara (1.175.357.462), odnosno oko 10 miliona evra, objavila je Poreska uprava.

Ova kompanija bila je svojevremeno u mreži preduzeća oko Farmakoma i deo istrage u vezi sa nezakonitim odobravanjem kredita, piše Danas.

Na drugom mestu sa tek nešto manjim dugom od 1,06 miliijardi dinara je Mera invest. Ova kompanija u vlasništvu Marka Miškovića nije priznavala poreski dug nastao 2008. godine, a zbog utaje poreza sudilo se i Marku i njegovom ocu Miroslavu Miškoviću.

Prema pisanju medija pre godinu dana Mišković je dobio pravo na odštetu od Srbije od 30 miliona evra nakon presude arbitraže Svetske banke.

Na trećem mestu je firma Termol iz Leštana koja se bavi proizvodnjom proizvoda od papira koja duguje 891,8 miliona dinara za porez.

Na četvrtom mestu je građevinska kompanija Ratko Mitrović AD sa 396,5 miliona dinara duga.

Dalje su na spisku PIK Pešter iz Sjenice sa 354,5 miliona dinara duga, firma Fexiko iz Beograda koja prethodnih nekoliko godina nije podnosila finasijske izveštaje.

Na sedmom mestu na listi dužnika je firma za proizvodnju odeće Novitet iz Novog Sada sa 285,7 miliona dinara duga, a na osmom mestu je poznata građevinska firma Bauvesen iz Lazarevca, koja redovno dobija poslove od države, a čiji je direktor nedavno uhapšen zbog malverzacija u poslu za koji ga je angažovalo JP Elektroprivreda Srbije. Neposredno nakon hapšenja smenjena je javna tužiteljka koja je radila na tom slučaju.

Ukupno se na spisku najvećih dužnika aktivnih preduzeća nalaze 283 firme, pri čemu poslednja na toj listi duguje više od 20 miliona dinara.

Ipak, nominalno najveći, mada teško naplativ poreski dug, nalazi se u grupi preduzeća u stečaju.
Tu dominiraju dve velike banke koje su u stečaju već 20 godina, Beobanka koja duguje 34,5 milijarde dinara i Beogradska banka sa dugom od 18,5 milijardi dinara.

Iza njih je Zastava, AD za promet putničkih automobila i rezervnih delova sa dugom od 8,6 milijardi dinara.

Iza je firma Team oil sa šest milijardi, Impuls petrol koji je u prinudnoj likvidaciji sa dugom od 5,7 milijardi dinara, IMK 14. oktobar sa 5,2 milijarde dinara, Zastava kamioni sa 3,8 milijarde dinara.

Na spisku najvećih dužnika u stečaju sa dugom većim od 20 miliona dinara ima čak 597 preduzeća.

Kod preduzetnika na vrhu dužnika nalazi se IT konsultant Boban Petrović iz Obrenovca sa dugom od čak 445,4 miliona dinara. Na drugom mestu je klanica iz Niša Biftek sa 405,9 miliona dinara duga, pa onda još jedan IT-jevac iz Obrenovca, Ivan Jovanović koji duguje 297,5 miliona dinara.

Poslednjeg dana februara čak 3.614 preduzetnika imalo je poreski dug veći od pet miliona dinara.

  • Sasa

    3.4.2023 #1 Author

    A neki str ,apr,szr …po zakonima ove iste poreske zatvore istog trena za dug za porez i zasto dvostruki standardi ???

    Odgovori

    • Gradjanin

      12.4.2023 #2 Author

      Dvostruki standardi naravno zavisi sa kim imas dil. Tuziteljka radi svoj posao i odmah smenjena, dirnula bratiju

      Odgovori

  • MAJA

    4.4.2023 #3 Author

    Ja ne znam kako uopšte može doći do ovakvih situacija, a da se nisu na vreme sankcionisale

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.4.2023 #4 Author

    No comment…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...