Nezadovoljstvo prinosima od oko 600 kilograma po hektaru

Poljoprivrednici nezadovoljni prinosom maka, neće žuriti sa prodajom

SrbijaU fokusu

4.7.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poljoprivrednici nezadovoljni prinosom maka, neće žuriti sa prodajom Poljoprivrednici nezadovoljni prinosom maka, neće žuriti sa prodajom
Poljoprivrednici iz Padine u opštini Kovačica privode žetvu maka kojeg su jesenas posejali na oko 200 hektara i nisu zadovoljni prinosima od oko 600... Poljoprivrednici nezadovoljni prinosom maka, neće žuriti sa prodajom

Poljoprivrednici iz Padine u opštini Kovačica privode žetvu maka kojeg su jesenas posejali na oko 200 hektara i nisu zadovoljni prinosima od oko 600 kilograma po hektaru, jer je kiša stigla kada je nije trebalo, pre i tokom cvetanja.

„Suvo i toplo vreme maku godi jedino u to vreme, a od setve do cvetanja zahteva manje toplote a više vlage. Zato su prinosi ispod prosečnih, oko 600 kilograma po hektaru sa kojima nismo zadovoljni. Ima polja gde je rod i niži ispod 600 kilograma i ti poljoprivrednici bi mogli ostati bez zarade i doći u nedoumicu šta je bolje sejati pšenicu ili mak“, kazao je za Dnevnik dugogodišnji proizvođač maka Miša Hromčik.

Po hektaru, dodao je, u solidnim godinama maka treba da bude 700 do 800 kilograma po hektaru, ali spominje da je bilo leta kada je roda bilo i tona po hektaru.

Zbog kiše koja je umanjila rod padinski proizvođači očekuju da će ga biti manje i na drugim njivama u Vojvodini i neće žuriti da ga prodaju, ni domaćem tržištu ni u izvoz u Slovačku, gde su mak ranijih godina isključivo prodavali zbog dobre inocene i uslova koje su im obezbeđivali slovački prerađivači tokom proizvodnje.

„U Slovačkoj žetva maka predstoji u avgustu, pa ćemo čekati da vidimo koliko će ga oni mati. Sa trenutnom cenom maka na tamošnjem tržištu od 1,6 do 1,7 evro ne uklapamo se u troškove proizvodnje. Ranijih godina kilogram maka smo prodavali za 2 do 2,2 evra slovačkim veletrgovinama, ali su sada cenu spustili, jer su povećali površine pod makom. Zajedno sa Česima imaju ove sezone 40.000 hektara, a prošle godine mak su skidali sa 26.000 hektara. S druge strane mi nismo više ugovorima obavezni da mak odmah prodamo već sada možemo da pratimo berzanske cene i odlučujemo kada ćemo izađi na slovačko tržište. A pošto se mak može čuvati nema razloga da žurimo, jer u žetvu nismo kretali dok vlažnost maka nije bila između 6 odsto do 8 odsto“, navodi Hromčik.

Hromčik naglašava da slovačkom tržištu prodaju mak iz čaure, kao poluproizvod u kojem se nalazi 8 odsto do 10 odsto nečistoće.

„Takav mak slovački prerađivači dorađuju po standardima EU, jer mi nemamo mašine za nivo čistoće koji se tamo zahteva“, kaže Hromčik.

U Sakulama prvi put posejan mak

Hromčik kaže da na našim njivama ima oko 1.000 hektara pod makom čiji rod uglavnom završana na domaćem tržištu, premda ima poljoprivrednika koji ga kao i zemljoradnici iz Padine prodaju u Slovačku.

„Mak se gaji oko Bačke Topole, Bečeja, Srpske Crnje. Prošle jeseni po prvi put posejan je u Sakulama kod Opova na 15 jutara. Zemljoradnici ga seju umesto pšenice, suncokreta.. Uspeva na svim zemljištima i nije zahtevna biljka“, pojašnjava za Dnevnik Hromčik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.