to bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu

Poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda

BiznisSrbija

7.6.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda Poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su u sredu da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz... Poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda

Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su u sredu da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.

To je, posle sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, Unije pekara i Udruženja Žita Srbije, za Betu izjavio potpredsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Milan Marković.

Na sastanku su bili predstavnici sedam udruženja, koja su nedavo potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija poljoprivrednicima.

Marković je rekao da su izvoznici, koji su prošle godine, u vreme početka rata u Ukrajini, kada je cena pšenice naglo skočila na oko 40 dinara po kilogramu, otkupili veliku količinu u želji da što više zarade.

Vlada Srbije je, međutim, u martu zabranila izvoz, a zatim na pritisak dozvolila izvoz ograničene količine, pa oni nisu uspeli da izvezu kupljeno žito i sada nude niske otkupne cene za rod iz ove godine.

Izvoznici sada, prema rečima Markovića, nižim otkupnim cenama i do 12 dinara po kilogramu u odnosu na evropske berze diktiraju cene na tržištu.

„Ako bi robne rezerve pre žetve objavile da će kupiti 300.000 tona, to bi povećalo tražnju i cena bi krenula na gore“, rekao je Marković.

Dodao je da je dogovoreno da se njihov predlog razmotri, kao i zahtev da se prolongira otplata duga proizvođača firmama koje su prošle godine kreditirale kupovinu semenske pšenice, mineralnog đubriva i preparata za zaštitu.

  • MAJA

    8.6.2023 #1 Author

    Žar nije logično da to i ide u robne rezerve

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #3 Author

    Videcemo da li ce biti prihvaceno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...