Pad cena nafte i naftnih derivata uticao na dobit domaće naftne kompanije

Polugodišnja neto dobit NIS 13,7 milijardi dinara, 69 odsto manja nego prošle godine

Srbija

27.7.2023 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Polugodišnja neto dobit NIS 13,7 milijardi dinara, 69 odsto manja nego prošle godine Polugodišnja neto dobit NIS 13,7 milijardi dinara, 69 odsto manja nego prošle godine
Kompanija NIS objavila je da je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 13,7 milijardi dinara, odnosno 69 odsto manje nego u... Polugodišnja neto dobit NIS 13,7 milijardi dinara, 69 odsto manja nego prošle godine

Kompanija NIS objavila je da je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 13,7 milijardi dinara, odnosno 69 odsto manje nego u odnosu na rezultat ostvaren za prvih šest meseci prošle godine.

NIS je saopštio da je od januara do juna ove godine investirano 11,6 milijardi dinara, a najviše u oblast istraživanja proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalje povećanje efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo i nastavak modernizacije maloprodajne mreže.

Finansijski i poslovni rezultati NIS grupe ostvareni u prvom polugodištu 2023. godine u skladu su sa kompleksnim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata, ocenila je ta kompanija u saopštenju o rezultatima poslovanja.

Podsećaju, naime, da je prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu bila 79,8 dolara za barel, što je 26 odsto manje u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine.

„Neto dobit NIS grupe iznosi 13,7 milijardi dinara, odnosno 69 odsto manje u odnosu na rezultat ostvaren u prvih šest meseci 2022. godine. U istom periodu, pokazatelj EBITDA smanjen je 57 odsto u poređenju sa prethodnom godinom i iznosi 28,5 milijardi dinara“, objavio je NIS.

Istakli su i da obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda u prvom polugodištu tekuće godine iznose 107 milijardi dinara. Ukupna zaduženost prema bankama smanjena je šest odsto u poređenju sa polovinom prošle godine i iznosi 553 miliona evra, stoji u saopštenju.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 571 hiljadu uslovnih tona, dok je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 1,976 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda. Obim prometa naftnih derivata u izveštajnom periodu bio je 1,869 miliona tona.

„Možemo biti zadovoljni ostvarenim u prvom polugodištu 2023. godine jer smo ispunili svoje prioritete. Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata, realizovali značajne investicije i postigli dobre finansijske i operativne rezultate. Sa velikim ambicijama ulazimo u razvoj petrohemijskog kompleksa. Takođe, ostajemo pouzdani izvor prihoda za naše akcionare i ove godine isplatićemo rekordni iznos dividendi – više od 23 milijarde dinara“, poručio je u pisanoj izjavi generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev.

U izveštaju o rezultatima poslovanja na polovini godine podseća se i da je, u skladu sa Ugovorom o strateškom partnerstvu između Republike Srbije, kompanije NIS a.d. Novi Sad i HIP Petrohemije, 9. juna 2023. godine potpisan dokument o zatvaranju transakcije.

„Reč je o koraku koji je predviđen Ugovorom o strateškom partnerstvu potpisanom u decembru 2021. godine i na taj način su preduzete radnje predviđene pomenutim ugovorom, čime se sprovodi povećanje osnovnog kapitala i stiču uslovi za naredne korake koji obuhvataju formiranje novih upravljačkih tela i realizaciju obaveza NIS-a kao strateškog partnera HIP Petrohemije“, saopštio je NIS.

  • SUZI

    27.7.2023 #1 Author

    I dalje su na vrhu privrede.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...