MInistar finansija kaže da je Srbija trenutno prva po rastu u Evropi

Polugodišnji rast BDP 4,5 odsto, razgovori o minimalcu od septembra

Srbija

7.8.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Polugodišnji rast BDP 4,5 odsto, razgovori o minimalcu od septembra Polugodišnji rast BDP 4,5 odsto, razgovori o minimalcu od septembra
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da je Srbija u prvoj polovini godine prva u Evopi po stopi rasta koja iznosi 4,5... Polugodišnji rast BDP 4,5 odsto, razgovori o minimalcu od septembra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da je Srbija u prvoj polovini godine prva u Evopi po stopi rasta koja iznosi 4,5 odsto BDP-a, što će omogućiti dodatan rast plata i penzija.

Mali je za TV Prva rekao da je Srbija po rastu iznad razvijenih zemalja poput Španije, Nemačke, Francuske i drugih zemalja, objavio je portal dnevnog lista Politika.

On je dodao da je rast u drugom kvartalu iznosi 4,2 odsto BDP, a u prvom 4,7 odsto.

„To znači da je ekonomija na dobrom putu, uprkos izazovima, počev od korone i rata na Bliskom istoku. Imamo jasan put kojim iidemo”, naglasio je Mali.

Mali je istakao da rast znači uslove za povećanje plata i penzija i da ćemo na kraju avgusta imati jasnu sliku kako će do kraja godine izgledati finansije i koliko povećanje plata i penzija može da se očekuje.

„U septembru nas očekuju razgovori o minimalnoj zaradi koja je prešla 400 evra, a koja je pre samo 12 godina bila oko 15.000 dinara“, najavio je Mali.

Podsetio je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sledeće godine biti najmanje dvocifreno povećanje penzija.

Dodao je i da se razmišlja o povećanju plata u javnom sektoru daleko iznad nivoa inflacije, kao i da će najveće povećanje biti za prosvetare.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.