Najavljeni pregovori o komercijalnom ugovoru sa kineskom kompanijom

Potpisan memorandom sa Shandongom o modernizaciji aerodroma u Nišu

BiznisInfrastrukturaSrbija

10.10.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisan memorandom sa Shandongom o modernizaciji aerodroma u Nišu Potpisan memorandom sa Shandongom o modernizaciji aerodroma u Nišu
Memorandum o izgradnji i modernizaciji aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu potpisali su u sredu u zgradi tog aerodroma ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije... Potpisan memorandom sa Shandongom o modernizaciji aerodroma u Nišu

Memorandum o izgradnji i modernizaciji aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu potpisali su u sredu u zgradi tog aerodroma ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i direktor kineske kompanije Shandong Zuang Jong.

Vesić je rekao da će za oko mesec dana biti potpisan i komercijalni ugovor o izgradnji i modernizaciji niškog aerodroma čija će vrednost biti veća od 140 miliona evra i podsetio da je država do sada u aerodrom u Nišu uložila 30 miliona evra, prenela je agencija Beta.

„Ulazimo u drugu fazu razvoja i izgradnje aerodroma ‘Konstantin Veliki’, a ona podrazumeva više investicija. Slede nam pregovi o komercijalnom ugovoru i poptisivanje ugovora i tada ćemo znati tačno kolika je njegova vrednost“, izjavio je Vesić.

On je precizirao da druga faza razvoja niškog aerodroma podrazumeva sanaciju poletno-sletne staze, izgradnju rulne staze, proširenje platforme koja je veza između zgrade terminala i platforme za pakriranje aviona, rušenje stare zgrade terminala i izgradnju nove i izgradnju novog tornja.

Prema njegovim rečima, za neke od tih projekata već su izdate građevinske dozvole, a za neke će biti izdate vrlo brzo.

„Nama su naši kineski prijatelji izašli u susret i oni će potpuno naredne tri godine o svom trošku finansirati kompletnu izgradnju aerodroma. Mi ćemo novac počinjati da vraćamo tek od 2027. godine“, istakao je Vesić.

On je rekao da je takav dogovor postignut sa kompanijom Shandong zbog toga što dolazi vreme kada će Srbija imati dodatne investicije oko organizovanja specilalizovane svetske izložbe EXPO 2027. u Beogradu, tako da je potrebno da održi finansijsku stabilnost i ne prekorači dozvoljeni nivo javnog duga.

„Čule su se primedbe na sednici republičke Skupštine da niški aeorodom nema putnike. Da bi dobili putnike i druge kompanije morate da im ponudite mogućnost da ovde rade“, istakao je Vesić.

On je kazao da veruje da je budućnost Niša ne samo putnički saobraćaj, već i kargo saobraćaj i dodao da će „Er Srbija“ početi vrlo brzo sa još jednim komercijalnim letom iz Niša.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da potpisivanje memoranduma dokazuje koliko poverenje ima Vlada Srbije u kineske kompanije, a takođe je i dokaz „čeličnog prijateljstva koje Srbija i Kina međusobno gaje“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.