Sporazum sa MMF-om predviđa izmene u obračunu cena, ali ne i poskupljenja za domaćinstva

Povećane naknade za pristup sistemima za prenos struje, kao i za transport i skladištenje gasa

Srbija

16.8.2024 11:57 Autor: Milica Rilak 8

Povećane naknade za pristup sistemima za prenos struje, kao i za transport i skladištenje gasa Povećane naknade za pristup sistemima za prenos struje, kao i za transport i skladištenje gasa
U najnovijem Službenom glasniku objavljene su odluke o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cena pristupa sistemu za prenos električne energije, kao i o... Povećane naknade za pristup sistemima za prenos struje, kao i za transport i skladištenje gasa

U najnovijem Službenom glasniku objavljene su odluke o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cena pristupa sistemu za prenos električne energije, kao i o za pristup sistemu za transport i skladištenje prirodnog gasa.

U sva tri slučaja je koeficijent u okviru formule za obračun regulatorne naknade povećan sa 1,25 odsto na 1,50 odsto.

Takve odluke u skladu su sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom kao i dogovorom koji je postignut između timova Vlade Srbije i misije MMF-a tokom treće revizije aranžmana, a koja se odnose na cene struje za privredu, o čemu je Biznis.rs detaljno pisao.

U okviru treće revizije aranžmana, koja je obuhvatila posetu misije Srbiji tokom marta ove godine, konstatovano je, naime, da je od 1. maja trebalo da u primeni bude novi sistem za određivanje cene gasa za „neregulisani“ sektor, odnosno za privredu – i da ta obaveza nije ispunjena.

Odgovor Vlade Srbije MMF-u, kako se videlo u izveštaju objavljenom u julu, je da im je bilo potrebno više vremena da postignu dogovor oko računovodstvenih rešenja kako bi novi sistem zaživeo, ali i oko kompenzacije Srbijagasu za troškove koje je imao tokom energetske krize, i to u pogledu visoke cene skladištenja gasa i nabavke sredstava za održavanje likvidnosti.

Vlada Srbije je, u isto vreme, skrenula pažnju timu MMF da je cena gasa za sektor privrede „značajno smanjena“ od 1. maja (kada je Srbijagas defakto prešao na tržišni sistem određivanja cene, pošto je Vlada ukinula subvencionisanje) i najavila nešto drugačiji pristup.

Šta je dogovoreno sa MMF-om?

„Sprovešćemo analizu adekvatnosti marže koja trenutno iznosi pet odsto i proceniti ima li mesta njenom povećanju s obzirom na investicije koje su potrebne u narednim godinama„, navela je Vlada, a objavio MMF u okviru izveštaja koji je Biznis.rs detaljno analizirao.

Tokom jula je u toku bio i rad na novoj metodologiji EPS-a za određivanje cene struje za privredu, a u izveštaju MMF-a stoji da je rok za njegovu izradu kraj avgusta, dok bi na snagu trebalo da stupi 1. novembra 2024. godine.

Preuzeta je i konkretna obaveza – da metodologija za obračun cene gasa za „neregulisani“ sektor – privredu – zaživi za od 1. avgusta 2024. godine.

To se nije desilo u predviđenom roku, sudeći prema Izveštaju ministarstva rudarstva i energetike (MRE) povodom 100 dana rada nove Vlade Srbije – ali se radi na ispunjenju dogovorenog.

„U toku je izrada novih metodologija za određivanje cena električne energije u koordinaciji sa MMF-om čijem će usvajanjem MRE i Vlada ispuniti sve strukturne repere u okviru aranžmana sa MMF-om. Nova metodologija za cenu električne energije za privredu će biti usvojena do septembra„, navelo je ministarstvo u Izveštaju o radu povodom 100 dana od formiranja novog kabineta.

Kada je reč o gasu, u Izveštaju MRE kratko piše da je u toku izrada novih metodologija za određivanje cena prirodnog gasa usklađena sa MMF kao i da je „usvojena nova metodologija za cenu gasa za privredu“.

Šta piše u Odlukama Saveta AERS?

Kada je reč o tri odluke objavljene u Službenom glasniku od 14. avgusta, sve tri se odnose na izmene i dopune metodologija za obračun regulatorne naknade u okviru cene pristupa sistemima za prenos električne energije, odnosno za transport i skladištenje gasa.

Foto: Pixabay.com

Sve tri odluke sadrže isti tekst, odnosno izmenu koja se odnosi na izračunavanje regulatorne naknade, a njen tekst glasi da se regulatorna naknada utvrđuje na osnovu formule: RNt = 1,50% * (UOTt + At + PPCKt * RSt). U prethodnim Odlukama koje su se odnosile na tu formulu, a koje su javno dostupne na portalu Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), umesto koeficijenta od 1,50 odsto stajalo je 1,25 odsto, što znači da je koeficijent povećan za 0,25 procentnih poena.

Takođe, sve tri odluke, koje je usvojio Savet AERS, primenjuju se od 1. septembra.

Cena gasa za privredu „oko aktuelne“, za građane bez poskupljenja

Kada je reč o cenama struje i gasa, od nadležnih praktično od proleća dolaze uverenja da za građane ove godine neće biti poskupljenja struje i gasa.

Kada je reč o struji, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović takav stav potvrdila je 31. jula u intervjuu Politici, kada je rekla da „nema govora“ o poskupljenju struje i gasa za domaćinstva do kraja 2024. godine.

„Što se tiče privrede, očekujemo da nova metodologija obračuna cene struje i gasa bude na snazi i pre 1. novembra. Time ćemo dobiti mehanizam koji će omogućiti EPS-u i Srbijagasu da na brži i fleksibilniji način odgovore na kretanje cena na tržištu“, rekla je Đedović „Politici“.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je 30. jula, gostujući na RTS, takođe izjavio da će se cene gasa za privredu „kretati oko sadašnje cene“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.