Gubici usled uskih grla u električnoj mreži

Za efikasniji prenos struje Nemačkoj potrebne milijarde evra ulaganja

EUU fokusu

29.1.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za efikasniji prenos struje Nemačkoj potrebne milijarde evra ulaganja Za efikasniji prenos struje Nemačkoj potrebne milijarde evra ulaganja
Uska grla u električnij mreži Nemačke dovela su do pada prenesene energije za oko devet odsto u prošloj godini, što je ekvivalentno potražnji od... Za efikasniji prenos struje Nemačkoj potrebne milijarde evra ulaganja

Uska grla u električnij mreži Nemačke dovela su do pada prenesene energije za oko devet odsto u prošloj godini, što je ekvivalentno potražnji od oko šest miliona domaćinstava.

Distributivna kompanija Tennet saopštila je da se prenos energije iz velikih vetroelektrana u Severnom moru sve više smanjuje zbog stalnih uskih grla u električnoj mreži na kopnu, prenosi Seebiz.

Drugi faktor je nepostojanje velikih konvencionalnih elektrana u severnoj Nemačkoj, što utiče ne samo na količinu proizvedene električne energije, nego i na određivanje njene cene. Tennet je pozvao na hitno širenje mreže, uz izgradnju „električnih autoputeva“.

Snaga električne energije proizvedene na Severnom moru smanjena je u prošloj godini za oko četiri odsto, dok su vetroturbine na Baltičkom moru, kojim upravlja kompanija Hertz proizvele nešto više struje nego u 2022. godini.

Nemački ekonomisti i kompanije u energetskom sektoru predviđaju da će biti potrebne milijarde evra za stabilizaciju mreže. Oni ukazuju na kašnjenja u proširenju mreže i nedostatak proizvodnje iz obnovljivih izvora na jugu zemlje gde se nalaze mnoge velike industrije.

Kao rezultat neravnoteže između severa i juga Nemačke, moraju da se koriste konvencionalne elektrane na fosilna goriva na jugu, koje proizvode skuplju energiju od one koju prave obnovljivi izvoti energije na severu zemlje. Prema podacima Federalne mrežne agencije oko tri odsto obnovljive energije propalo je 2022. godine, dok za prošlu godinu još nisu dostupni podaci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...