Berlin usvojio paket mera za podršku industriji

Nemačka vlada ublažava teret visokih cena struje

EUVesti

10.11.2023 08:49 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nemačka vlada ublažava teret visokih cena struje Nemačka vlada ublažava teret visokih cena struje
Nemačka vlada objavila je da je usvojila paket mera za podršku industriji u idućih pet godina kako bi im ublažila teret visokih cena električne... Nemačka vlada ublažava teret visokih cena struje

Nemačka vlada objavila je da je usvojila paket mera za podršku industriji u idućih pet godina kako bi im ublažila teret visokih cena električne energije. Olakšice kompanijama u idućoj godini i iznosiće 12 milijardi evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz).

Sporazum je postignut nakon višemesečnih prepirki u vladajućoj koaliciji koja je prošle godine ograničila cene struje i gasa, kako bi zaštitila industriju i domaćinstva od naglog rasta cena, prenosi Seebiz.

Kompanije se žale da su cene električne energije još previsoke u poređenju sa drugim zemljama. Mere u novom paketu uključuju smanjenja poreza na električnu energiju na minimalan nivo koji dopušta zakon EU i veće kompenzacije kompanijama koje su izložene inostranoj konkurenciji.

Porez na struju biće smanjen sa 15,37 megavata po satu na pola evra. Pored kompanija koje su već dobijale naknadu za maksimalno opterećenje, od sniženog poreza korist će imati i sve kompanije u proizvodnom sektoru, navedeno je u saopštenju.

Važeća kompenzacija za 350 kompanija posebno izloženih međunarodnoj konkurenciji biće povećana i njihova primena će biti povećana za pet godina. Ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Linder) rekao je da će se sve mere finansirati u okviru propisanog „plafona državnog zaduživanja“.

  • Lelica

    12.11.2023 #1 Author

    Svaka cast,ovo je dobro za njih!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.11.2023 #2 Author

    Normalno,ako industrija poklekne sve propada…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...