Predstavnici najvećih udruženja penzionera sutra sa državnim zvaničnicima

Povećanje, „socijalna penzija“ i budžetska pomoć za najstarije na dnevnom redu sastanka sa premijerkom

IzdvajamoOsiguranjeSrbija

28.8.2023 12:37 Autor: Milica Rilak 7

Povećanje, „socijalna penzija“ i budžetska pomoć za najstarije na dnevnom redu sastanka sa premijerkom Povećanje, „socijalna penzija“ i budžetska pomoć za najstarije na dnevnom redu sastanka sa premijerkom
U utorak, 29. avgusta, biće održan sastanak premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima reprezentativnih udruženja penzionera, a predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić rekao... Povećanje, „socijalna penzija“ i budžetska pomoć za najstarije na dnevnom redu sastanka sa premijerkom

U utorak, 29. avgusta, biće održan sastanak premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima reprezentativnih udruženja penzionera, a predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić rekao je za Biznis.rs da očekuje da ključne teme predstojećeg sastanka budu veće povećanje penzija od planiranog, zatim razgovor o „socijalnim penzijama“, kao i o budžetskoj pomoći za penzionere.

Grujić nam je najavio da će USPS na sastanku predložiti da od oktobra penzije ne porastu za najavljenih 5,5 odsto, već za 10 procenata.

Prema računici tog udruženja, sa povećanjem od 10 odsto od oktobra i ukupno 19 odsto tokom 2024. i 2025. godine došlo bi se do „ciljanog“ iznosa da prosečna plata bude 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

„To znači da bi udeo penzije dostigao 50 odsto prosečne plate, i smatramo da je to egzistencijalni minimum. Ako to ne postignemo, znači da su ceo teret stabilizacije podneli penzioneri – jer je udeo penzije u prosečnoj plati trenutno 42 odsto“, rekao je Grujić.

Ocenio je i da je nedopustivo da prosečna penzija bude ispod 70 odsto minimalne potrošačke korpe i naveo da penziju do prosečnih 37.800 dinara prima 900.000 penzionera, dok njih 750.000 prima penziju do 30.000 dinara.

„To je hiljadu dinara dnevno za lekove, hranu, komunalije… i to je nedopustivo i nepojmljivo. Ovo je veoma ozbiljan i preloman trenutak za opstanak populacije kojoj pripada svaki četvrti član našeg društva“, ocenio je Grujić u izjavi za Biznis.rs.

Naš sagovornik očekuje da na sastanku bude reči o predlogu ministra i predsednika Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) Milana Krkobabića o uvođenju „socijalno garantovane penzije“ za starije od 65 godina koji nemaju prihode, i koja bi se isplaćivala kao vrsta socijalne pomoći iz budžeta, a ne PIO fonda.

Foto: Freepik.com

„Mislimo da je ta vrsta pomoći (socijalna pomoć) nužna i potrebna, ne kao način ubiranja političkih poena već kao potez socijalno odgovorne države i prihvatljiv sistem za oko 160.000 onih koji su najugroženiji“, rekao je Grujić.

Kada je reč o eventualnoj novoj jednokratnoj pomoći iz budžeta namenjenoj penzionerima, Grujić kaže da će predložiti da takva pomoć bude trajna mera, kao i da se isplaćuje selektivno.

„Tražićemo da oni sa nižim primanjima dobiju veću pomoć“, najavio je Grujić.

Sastanku u kabinetu premijerke prisustvovaće i Sindikat penzionera „Nezavisnost“, čiji predsednik Miloš Grabundžija za Biznis.rs takođe kaže da će predložiti promene kada je u pitanju isplata jednokratne pomoći iz budžeta.

„Treba zapravo pomoći ljudima sa nižim penzijama, kojih ima jako mnogo, a onima sa 190.000 dinara penzije takva pomoć i ne treba“, ocenio je Grabundžija i najavio da će sindikat koga predstavlja na predstojećem sastanku pokrenuti nekoliko tema.

Želimo da razgovaramo o povraćaju penzija koje su umanjivane (tokom stabilizacije od 2014. do 2018. godine), o preraspodeli povećanja penzija i davanju pomoći iz budžeta a imamo i još inicijativa – da se formira Nacionalni savet za brigu o penzionerima, da se nastavi rad na Strategiji o starenju, kao i da se razgovara o uslovima za rad penzionerskih organizacija“, rekao je Grabundžija.

Sastanku u kabinetu predsednice Vlade prisustvovaće i Savez penzionera Srbije, dok se očekuje i prisustvo ministra finansija Siniše Malog i ministra za rad i zapošljavanje Nikole Selakovića.

  • oblak67

    28.8.2023 #1 Author

    zanimljiva vest…

    Odgovori

  • tamara71

    28.8.2023 #2 Author

    Super…

    Odgovori

  • Ljubiša Jovanović

    28.8.2023 #3 Author

    Poštovani,
    Treba insistirati da se vrati umanjenje koji su imali penzioneri .
    Umanjenje je bili zbog manje godina života a dovoljno radnog staža i obrnuto.
    S poštovanjem

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.8.2023 #4 Author

    Penzineri treba da imaju sve olaksice i sva moguca povecanja od penzija pa na dalje…

    Odgovori

  • DOBRILA

    29.8.2023 #5 Author

    I treba

    Odgovori

  • SABRINA

    29.8.2023 #6 Author

    I dalje je sve to nedovoljno za iole pristojan život.

    Odgovori

  • SENSEI

    30.8.2023 #7 Author

    Sistem penzionog osiguranja je trenutno još. Nešto mora da se menja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...