Kada će penzije dostići 50 odsto prosečne zarade u Srbiji?

Udruženja penzionera uputila dopis predsedniku i premijerki

SrbijaVesti

27.7.2023 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Udruženja penzionera uputila dopis predsedniku i premijerki Udruženja penzionera uputila dopis predsedniku i premijerki
Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije Nezavisnost negirali su tvrdnju vlasti da penzioneri nikad nisu živeli bolje, ukazujući da je život većine... Udruženja penzionera uputila dopis predsedniku i premijerki

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije Nezavisnost negirali su tvrdnju vlasti da penzioneri nikad nisu živeli bolje, ukazujući da je život većine najstarijih građana sve teži, pre svega usled velikog rasta cena.

„U poslednje dve godine došlo je do dramatičnog osiromašenja penzionerske populacije, uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, zbog čega se čak oko million najstarijih našlo na rubu fizičkog opstanka“, navodi se u saopštenju udruženja, a prenosi Beta.

Peznzonerska udruženja uputila su dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Vlade Ani Brnabić u kojem predlažu da penzije do kraja 2025. godine dostignu 50 odsto prosečne zarade u Srbiji, što bi podrazumevalo nešto veći rast penzija od projektovanog.

Zatražili su i dogovor o načinu i rokovima za vraćanje 840 miliona evra, koliko je, kako je navedeno u saopštenju udruženja, država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta.

Zahtevaju i ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju za one koji su, po sili zakona, morali pre 65 godina života da odu u penziju, kao i da se obezbedi više državnih domova za negu i čuvanje starih lica, jer su privatni, po njihovoj oceni, preskupi i nesigurni.

Penzionerska udruženja predložila su osnivanje nacionalnog saveta za stare, kao i da bude zaposleno dovoljno gerontologa i socijalnih radnika za stare u svakoj opštini, jer su centri za socijalni rad preopterećeni drugim problemima.

  • SHALIMAR

    28.7.2023 #1 Author

    Ako pricamo o prosecnoj plati kako kazu da je 85 hiljada,onda nikada…

    Odgovori

  • Vale

    8.8.2023 #2 Author

    Ma sta kazu penzioneri. To Im se samo ucinilo, izgleda. Statistika ipak kaze drugacije, to je nauka ipak

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...