Održana prva sednica Saveta za BDP

Poziv privrednicima da učestvuju u javnim raspravama i zakonskim rešenjima u privredi

Srbija

15.6.2024 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Poziv privrednicima da učestvuju u javnim raspravama i zakonskim rešenjima u privredi Poziv privrednicima da učestvuju u javnim raspravama i zakonskim rešenjima u privredi
Održana je prva sednica Saveta za BDP na kojoj su učestvovali i predstavnici privrede, a na Skupštini Privredne komore Srbije rečeno je da je... Poziv privrednicima da učestvuju u javnim raspravama i zakonskim rešenjima u privredi

Održana je prva sednica Saveta za BDP na kojoj su učestvovali i predstavnici privrede, a na Skupštini Privredne komore Srbije rečeno je da je predloženo pokretanje i drugih saveta, poput Saveta za digitalizaciju, resornih radnih grupa i radnih tela koja će se baviti konkretnim pitanjima privrede.

Posao i obaveza države nije da vodi privredu i bude poslodavac, već da stvara ambijent i garantuje privredi uslove da radi i to će biti okosnica rada vlade, rekao je premijer Miloš Vučević.

„Nama je potrebno isto vreme, period bez izbora, nama je potrebno da vi imate period od tri-četiri godine da znate da se mi nećemo vraćati u neke predizborne ili izborne trke, nego da ćemo se baviti stvarima koje su, da kažem, redovnog toka rada iz zakonodavne i izvršne vlasti“, rekao je Vučević.

To znači da je pred vladom i poslanicima veliki broj zakona, a premijer je pozvao privrednike da kroz javne rasprave budu partneri u onim zakonskim rešenjima koja se tiču privrede. Majskih 4,5 odsto inflacije potvrđuje da smo na dobrom putu. To potvrđuje i prvo smanjenje referentne kamatne stope posle dugo vremena a to je i podstrek za rast potrošnje, navodi se na sajtu PKS.

„Imamo rast industrijske proizvodnje, prerađivačka industrija pre svega, prehrambena, metalska odnosno pre svega metalska i elektronska imaju rast. Oko energetike smo imali pad zbog rafinerije, odnosno rekonstrukcije rafinerije u Pančevu koja je bila planska, planirana, ali sada smo se vratili što bi moglo da predstavlja dobar osnov da dosegnemo do tog rasta BDP-a za 2024.“, naveo je premijer, prenosi Danas.

Trenutno najviše zabrinjava pad potražnje za električnim automobilima, iako se ta industrija smatra motorom razvoja. Posledice će se osetiti i kod nas, pre svega zbog proizvođača komponenti za automobilsku industriju.

„Mi imamo kompanije u auto-moto sektoru koje imaju masovne godišnje odmore i čini mi se da će se ovaj trend i te kako nastaviti. Postoje razne opcije u kojima gledamo kako da se taj problem reši. U Nemačkoj su počeli desetine hiljada radnika da prebacuju iz firmi koje proizvode automobile i auto delove u namensku industriju koja je rapidno rastuća. Tražimo rešenja kako bismo bar privremeno uspeli da pokrijemo ove izazove. To samo govori u kakvom vremenu nepredvidivosti živimo“, ukazuje predsednik PKS-a Marko Čadež.

Za ostale izazove srpske privrede pitali su „Biz chat“ komorin servis na bazi veštačke inteligencije, a on je izbacio – očuvanje konkurentnosti, podrška domaćim investitorima, nedostatak radne snage, loša demografska slika i nedovoljna dostupnost izvora finansiranja.

Šansa za domaće firme je da inoviraju usluge i servise i učestvuju u projektima vezanim za Ekspo, za koji su izdvojena velika sredstva.

 • MARA

  15.6.2024 #1 Author

  Mora njihov glas da se cuje

  Odgovori

 • HANA

  16.6.2024 #2 Author

  Plašim se samo da je ovo još jedan mamac od strane države…zec i štap sa šargarepom…

  Odgovori

 • VALE

  16.6.2024 #3 Author

  Treba da ucestvuju

  Odgovori

 • MARA

  16.6.2024 #4 Author

  Moraju svoj glas dati

  Odgovori

 • gagica

  16.6.2024 #5 Author

  Treba da ucestvuju jer se radi i o njima

  Odgovori

 • VALERIJA

  16.6.2024 #6 Author

  Čudi me da su dobili i oni pravo glasu, sad može velika pometnja da nastane.

  Odgovori

 • Brana

  16.6.2024 #7 Author

  To bi trebalo da bude normalno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.