U kojim oblastima sarađujemo sa zemljama iz grupe C

Evropsko prvenstvo samo što nije počelo, a mi već poslujemo sa našim protivnicima

SrbijaSvet

14.6.2024 17:26 Autor: Milica Vojtek 13

Evropsko prvenstvo samo što nije počelo, a mi već poslujemo sa našim protivnicima Evropsko prvenstvo samo što nije počelo, a mi već poslujemo sa našim protivnicima
Ovo leto će definitivno proći u znaku fudbala. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj samo što nije počelo, a ljubitelji sporta odavno se pripremaju za ovu... Evropsko prvenstvo samo što nije počelo, a mi već poslujemo sa našim protivnicima

Ovo leto će definitivno proći u znaku fudbala. Evropsko prvenstvo u Nemačkoj samo što nije počelo, a ljubitelji sporta odavno se pripremaju za ovu sportsku manifestaciju – stariji računaju kako bi srpska reprezentacija mogla da prođe, dok (uglavnom) mlađi vikende provode kod Terazijske česme razmenjujući sličice, kako bi što pre popunili album.

Srbija se na Evropsko prvenstvo kvalifikovala prvi put posle 24 godine, a na EURO 2024 bićemo u grupi C zajedno sa Engleskom, Slovenijom i Danskom.

Pored sportskih borilišta, Srbija se sa ovim zemljama često „sreće“ i na terenu privrede. Tako je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Slovenije u prvih devet meseci prošle godine iznosila 1,24 milijardi evra. Izvoz je vredeo 548,4 miliona evra, dok je vrednost uvoza u prva tri kvartala bila 696,1 miliona evra.

U toku prošle godine u Sloveniju su se najbiše izvozili kotlovi, mašine i uređaji, zatim električne mašine i oprema i njihovi delovi. Srbija je iz ove zemlje najviše uvozila farmaceutske proizvode, električne mašine i opremu, kaoi mineralna goriva, ulja i voskove, ali su se na spisku nalazili i čelik i bakar.

Slovenija danas broji  2,1 milion stanovnika, što je više od tri puta manje od Srbije.

Kada je u pitanju Engleska, sledeća reprezentacija iz grupe C, podaci najviše govore o 2022. godini kada je razmena između Srbije i Velike Britanije doživela skok posle dužeg vremena.

Kako smo ranije pisali, vrednost ukupne robne razmene Srbije sa Velikom Britanijom je 2022. godine bila 788,3 miliona evra, što je povećanje od oko 27 odsto u odnosu na 2021. U robnoj razmeni Srbija je već tada ostvarivala suficit u iznosu od 125 miliona evra. Izvoz Srbije iznosio je 456 miliona evra.

Engleska ima 56 miliona stanovinika.

Sa trećim rivalom, iz naše grupe – Danskom, Srbija takođe ima lepa iskustva po pitanju saradnje u većini privrednih grana. U Srbiji posluje veći broj danskih kompanija, a ono što se često može čuti od zvaničnika ove kraljevine jeste da ih u našoj zemlji privlači pre svega obrazovana radna snaga.

Svojevremeno su Danska i Danska agencija za međunarodni razvoj (DANIDA) intenzivno radile na projektu razvoja voćarstva i sektora jagodičastog i bobičastog voća na jugu Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije. Ovaj projekat je doprineo privrednom razvoju i zaposlenju u privatnom sektoru na jugu Srbije otvaranjem više od 800 radnih mesta, uglavnom za žene. Ovaj program se i dalje pominje kao odličan primer programa koji je pružio tehničku stručnost i savete, što je korisnicima omogućilo da dostignu nivo održivosti. Danska ima 5,9 miliona stanovnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.