Šta je sve usvojila Vlada Republike Srbije na poslednjoj sednici?

Predloženo ukidanje konverzije građevinskog zemljišta uz naknadu

NekretnineSrbija

5.5.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predloženo ukidanje konverzije građevinskog zemljišta uz naknadu Predloženo ukidanje konverzije građevinskog zemljišta uz naknadu
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju... Predloženo ukidanje konverzije građevinskog zemljišta uz naknadu

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade, saopšteno je posle sednice.

„Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvardata čime će Srbija postati jexdna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate“, ističe se u saopštenju.

Izmenama ovog zakona takođe se, kako se navodi, uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima.

„Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija. Izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku“, navode iz Vlade Srbije.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

Usvojen je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve proizvođačima hleba interventno proda 32.000 tone pšeničnog brašna T-500 sa ciljem očuvanja stabilnosti pekarske industrije, pomoći proizvođačima hleba i zaštitite standarda građana Srbije.

„Proizvođačima hleba brašno će biti isporučivano na osnovu spiskova Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine po ceni od 27 dinara po kilogramu, bez PDV, odnosno sa 29,70 dinara po kilogramu, sa PDV“, piše u saopštenju.

Foto: Wikipedia.org

Na sednici je usvojen Program za pojednostavljenje administrativnih postupaka i regulative e-Papir za period 2023-2025. godine sa Akcionim planom. Reč je o dokumentu javne politike kojim se detaljnije razrađuju ciljevi i mere utvrđene usvojenim dokumentima javnih politika u vezi sa optimizacijom i digitalnom transformacijom administrativnih postupaka koji se tiču privrede i građana na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

„Sprovođenjem planiranih mera i aktivnosti koje se odnose na popis, optimizaciju i digitalizaciju, biće unapređena sigurnost, transparentnost i predvidljivost poslovnog okruženja i ostvareno smanjenje opterećenja privrede i građana administrativnim troškovima iskazanim njihovim učešćem u BDP-u. Na ovaj način unaprediće se i Registar administrativnih postupaka i ostalih uslova poslovanja, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu svih administrativnih postupaka koje sprovode ograni javne uprave kako bi zainteresovani privrednici i građani mogli jednostavno i lako da budu informisani o svemu što im je potrebno da bi dobili određenu dozvolu, ostvarili određeno pravo ili ispunili svoju zakonsku obavezu“, ističu iz Vlade Srbije.

Portal Registra omogućiće da se sve informacije o svim administrativnim postupcima nađu na jednom mestu, čime će, kako je navedeno, biti predupređene gužve na šalterima. Dodaje se da otimizacija i digitalizacija administrativnih postupaka predstavljaju jedan od ključnih zahteva na putu reforme javne uprave orjentisane ka krajnjim korisnicima – građanima, privredi, ali i samoj javnoj upravi.

Članovi vlade dali su saglasnost da se u okviru inicijative Otvoreni Balkan podrži studijska poseta 50 studenata master i doktorskih studija sa univerziteta Harvard (SAD) i MIT (SAD) zemljama Otvorenog Balkana od 18. do 26. maja, pod nazivom Balkan Trek. Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju posetiće studenti iz 17 različitih zemalja, sa svih kontinenata, izuzev Australije.

  • DUSAN

    7.5.2023 #1 Author

    Investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, mora da preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija. A koji investiror će da plati uklanjanje deponija koje je napravio pre ovog zakona?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...