Najveći skok građevine u Austriji i Sloveniji

Rast građevinske proizvodnje u EU i evrozoni premašio očekivanja

EUInfrastrukturaInvesticijeNekretnine

19.4.2023 15:53 Autor: Julijana Vincan 0

Rast građevinske proizvodnje u EU i evrozoni premašio očekivanja Rast građevinske proizvodnje u EU i evrozoni premašio očekivanja
Građevinska proizvodnja evrozone u februaru je porasla za 2,3 odsto u odnosu na januar, pokazuju prve procene Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat). U... Rast građevinske proizvodnje u EU i evrozoni premašio očekivanja

Građevinska proizvodnja evrozone u februaru je porasla za 2,3 odsto u odnosu na januar, pokazuju prve procene Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat). U Evropskoj uniji je zabeležen rast od dva procenta.

Na godišnjem nivou, u poređenju sa februarom 2022. godine, građevinska proizvodnja porasla je za 2,3 odsto u evrozoni i 2,1 procenat u EU.

Niskogradnja u evrozoni porasla je u februaru u poređenju sa januarom za 3,6 odsto, a visokogradnja za 2,1 procenat, dok je u EU niskogradnja skočila za 2,9 odsto, a visokogradnja za 1,9 odsto.

Na godišnjem nivou, visokogradnja je u evrozoni poboljšana za 2,6 procenata, a niskogradnja za 1,6 odsto, dok je u EU zabeležen rast od 2,9 odsto, odnosno dva procenta.

Najveći mesečni rast građevinske proizvodnje zabeležen je u Austriji – više od 13 odsto. Slede Holandija sa 3,5 i Rumunija sa nešto više od tri procenta. Najveći mesečni pad imala je Češka od skoro četiri odsto (3,7), Švedska sa 1,6 procenata i Slovačka – manje od jedan odsto.

Foto: Freepik.com

Na godišnjem nivou građevinska proizvodnja je najviše porasla u Sloveniji – 17,5 procenata, zatim u Austriji (17 odsto) i Rumuniji (10,4). Najveći godišnji pad proizvodnje u građevinarstvu zabeležen je u Mađarskoj sa skoro 12 odsto (-11,8), Češkoj – više od četiri procenta i Finskoj za više od tri odsto.

U Srbiji je u februaru izdato 1.786 građevinskih dozvola, što je za 10,5 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Naglašeno je da se 77 procenata izdatih dozvola odnosi na zgrade, a 23 odsto na ostale građevine.

Od dozvola za zgrade, 77 procenta se odnosi na stambene, a 22,6 odsto za nestambene zgrade.

Prema dozvolama izdatim u februaru, u Srbiji je prijavljena izgradnja 3.096 stanova prosečne površine 71,2 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje u tom mesecu iznosi 87,5 procenata od ukupno predviđene vrednosti radova. Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, i to skoro 50 odsto predviđene vrednosti novogradnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...