Grad Beograd među manjinskim akcionarima

Prinudni otkup za akcije IP Rad: Kraj privatizacije duge 22 godine

BerzaPoslovanjeSrbija

4.10.2024 15:48 Autor: Milica Rilak 2

Prinudni otkup za akcije IP Rad: Kraj privatizacije duge 22 godine Prinudni otkup za akcije IP Rad: Kraj privatizacije duge 22 godine
Izdavačko preduzeće (IP) Rad objavilo je danas da je na skupštini akcionara 26. septembra usvojena Odluka o prinudnom otkupu akcija od strane beogradske kompanije... Prinudni otkup za akcije IP Rad: Kraj privatizacije duge 22 godine

Izdavačko preduzeće (IP) Rad objavilo je danas da je na skupštini akcionara 26. septembra usvojena Odluka o prinudnom otkupu akcija od strane beogradske kompanije Vila Libri, koja zajedno sa povezanim licem, privrednim društvom TCD Trade, poseduje 92,97 odsto osnovnog kapitala i emitovanih akcija IP Rad.

Malim akcionarima IP Rad sleduje 14.013 dinara po akciji – a među njima je i grad Beograd, kao i gradska preduzeća Beogradske elektrane i JKP Gradska čistoća.

Da je nekadašnji izdavački gigant na korak od prinudnog preuzimanja akcija Biznis.rs je pisao još 19. avgusta, kada je kompanija Vila Libri proglasila uspešnom ponudu za preuzimanje akcija manjinskih akcionara.

Vila Libri je tada, zajedno sa TCD Trade, objavila ponudu za preuzimanje 10,85 odsto kapitala, odnosno 2.557 akcija manjinskih akcionara, ali je do isticanja ponude 15. avgusta pribavila samo 899 akcija ili 3,81 odsto, i to po ceni od 14.013 dinara po akciji.

Pokazalo se i da je to bilo dovoljno da Vila Libri i TCD Trade zajedno uđu u prinudni otkup akcija, i to po istoj ceni po akciji od 14.013 dinara za preostalih ukupno 1.658 akcija.

„U roku od dva dana od objavljivanja ovog obaveštenja i urednog podnošenja zahteva Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHoV) izvršiće se prenos akcija koje su predmet prinudnog otkupa sa računa IP Rad na račun Otkupioca, uz istovremeni prenos novca na novčane račune članova CRHoV kod kojih akcionari imaju otvorene račune finansijskih instrumenata“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: CRHoV, printscreen na dan 4.10.2024.

Za akcionare IP Rad čije akcije se vode na privremenom računu kod CRHoV, novac će biti prenet brokerskoj kući M&V Investments, koja je korporativni agent IP Rad.

Među manjinskim akcionarima IP Rad su i Grad Beograd, Beogradske elektrane i JKP Gradska čistoća, kao i gradska opština Stari grad.

Grad Beograd može da računa na isplatu nešto više od 14 miliona dinara, Beoelektrane će zaraditi oko 3,1 milion dinara, dok će opština Stari grad od ove transakcije prihodovati oko 2,7 miliona dinara.

Okončanje prinudnog otkupa akcija znači i kraj 22 godine duge „tranzicije“ IP Rad od poznate izdavačke kuće u društvenom vlasništvu do privatne firme čija najveća vrednost ne leži u brendu, već u vlasništvu nad atraktivnim poslovnim prostorom.

IP Rad je upisan kao vlasnik više poslovnih prostora u zgradi poznatoj kao „Zgrada grafičke industrije“, koja je od 16. septembra 2022. godine označena kao kulturno dobro.

Vila Libri je, inače, krajem prošle godine započela proces akvizicije IP Rad. Tada je za 1,9 miliona evra kupljen paket od 67,64 odsto akcija kroz javni postupak prikupljanja ponuda, a te akcije su bile u vlasništvu Registra akcija i udela, kao i Fonda za razvoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.