Stopa prinosa 6,2 odsto, polugodišnji kupon 4,5 odsto

Prodate dvanaestogodišnje državne obveznice za 5,09 milijardi dinara

Srbija

5.9.2023 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prodate dvanaestogodišnje državne obveznice za 5,09 milijardi dinara Prodate dvanaestogodišnje državne obveznice za 5,09 milijardi dinara
Uprava za javni dug je na današnjoj aukciji ponudila reotvorenu emisiju dvanaestogodišnjih državnih obveznica koja dospeva 20. avgusta 2032. godine, a koja je prvi... Prodate dvanaestogodišnje državne obveznice za 5,09 milijardi dinara

Uprava za javni dug je na današnjoj aukciji ponudila reotvorenu emisiju dvanaestogodišnjih državnih obveznica koja dospeva 20. avgusta 2032. godine, a koja je prvi put emitovana 18. februara 2020. godine.

Obim aukcije iznosio je 5,09 milijardi dinara, sa kuponskom stopom od 4,5 odsto.

Ukupan obim tražnje iznosio je 8,65 milijardi dinara a realizovano je 509.830 komada državnih obveznica, nominalne vrednosti 5,09 milijardi dinara, saopšteno je po završetku aukcije.

Državne obveznice su prodate po stopi prinosa od 6,2 odsto na godišnjem nivou, a na naplatu dospevaju 20. avgusta 2032. godine.

Isplata kupona u iznosu od 4,50 odsto vršiće se polugodišnje i to svakog 20. februara i 20. avgusta do datuma dospeća, naveli su iz Uprave za javni dug.

Tokom avgusta, inače, nije bilo aukcija za prodaju obveznica, a poslednja ovoga leta održana je 25. jula, kada su prodate dvogodišnje državne obveznice nominalne vrednosti 2,77 milijardi dinara, sa kuponskom stopom od pet odsto. Radilo se takođe o reotvorenoj emisiji, ali od 23. juanuara ove godine.

Uprava za javni dug još nije objavila kalendar aukcija državnih obveznica planiranih za četvrti kvartal ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.