Za mesec dana počinje kontrola uvoza

Proizvođači mleka iz Banata postigli dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede

AgrobiznisBiznisSrbija

1.2.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Proizvođači mleka iz Banata postigli dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede Proizvođači mleka iz Banata postigli dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede
Proizvođači mleka iz Banata postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije u vezi sa kontrolom uvoza mleka lošijeg kvaliteta, čime će, kako su naveli,... Proizvođači mleka iz Banata postigli dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede

Proizvođači mleka iz Banata postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije u vezi sa kontrolom uvoza mleka lošijeg kvaliteta, čime će, kako su naveli, biti oborena cena mleka domaćih kompanija, odnosno prerađivača.

„Problem je u tome što su mlekare koje uvoze mleko, ranije dobile dozvolu za uvoz koja ističe za mesec dana, a ministarstvo će nakon toga početi kontrolu uvoza“, rekao je novinarima predstavnik poljoprivrednika iz Banata Vukašin Baćina posle sastanka s ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

U vezi sa minimalnom cenom mleka, Baćina je rekao da država ne može da određuje cenu privatnim mlekarama, ali i da one neće moći da je spuste kada otpočne kontrola njegovog uvoza.

„Umesto povećanja premije za mleko, ministarka je predložila povećanje podsticajnih sredstava po grlu sa 25.000 na 50.000 dinara“, rekao je Baćina, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, održiva i isplativa cena mleka po litru za poljoprivrednike iznosi od 80 do 85 dinara. Rekao je da Evropska unija daje subvencije svojim poljoprivrednicima, te da su zbog toga cene mleka slične sadašnjim u Srbiji.

Kao jedan od problema sa cenama mleka, naveo je to što kvalitet mleka i dalje procenjuju mlekare, a ne Nacionalna referentna laboratorija za procenu kvaliteta mleka.

„Tražili smo i ranije od starog ministra poljoprivrede, a čuli smo i danas, da će ta laboratorija krenuti sa radom uskoro. Prepušteni smo mlekarama, da nam one određuju ispravnost kvaliteta mleka, a ja sumnjam u te njihove analize. Ovo je prvi sastanak na temu mleka, a biće ih još jer problem traje 30 godina“, rekao je on.

Baćina je naveo da zakup poljoprivrednog zemljišta datog stočarima na korišćenje treba da se produži za 10 godina, a da bi se to uradilo treba da se promeni zakon i dodao da će to biti predloženo na prvoj sednici skupštine.

„Ministarka je predložila da se krene u kontrolu uzurpacije zemljišta. Nama je to bitno u Vojvodini, jer mnogi ljudi koji nisu poljoprivrednici uzurpiraju zemljište, a samim tim i stočari ne mogu doći do zakupa tog zemljišta“, rekao je Baćina.

  • Tina

    2.2.2023 #1 Author

    Lepo sto je postignut dogovor. Ostaje jos da se ispostuje dogovoreno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...