farmeri imaju nekoliko zahteva

Proizvođači mleka nezadovoljni ponudom države, najavljuju protest u Beogradu

BiznisSrbija

2.2.2023 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođači mleka nezadovoljni ponudom države, najavljuju protest u Beogradu Proizvođači mleka nezadovoljni ponudom države, najavljuju protest u Beogradu
Proizvođači mleka nezadovoljni su rezultatom pregovora vlasnika farme krava iz Banata Vukašina Baćine sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković i za petak... Proizvođači mleka nezadovoljni ponudom države, najavljuju protest u Beogradu

Proizvođači mleka nezadovoljni su rezultatom pregovora vlasnika farme krava iz Banata Vukašina Baćine sa ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković i za petak najavljuju protest u Beogradu.

Vlasnik farme krava iz okoline Pančeva Dejan Trajković rekao je u četvrtak za Betu da proizvođači mleka nisu zadovoljni rezultatima pregovora Baćine i Tanasković i da ne zna, iako je i on iz Banata, ko je Baćina i koga je predstavljao na pregovorima.

„Kada se neko proglasi predstavnikom proizvođača mleka iz Banata, mi bismo morali da ga znamo. Mi o problemima raspravljamo na skupovima i usaglašavamo zahteve, Baćinu nismo videli ni na jednom skupu“, rekao je Trajković i dodao da je neprihvatljivo i nedovoljno to što je država ponudila Baćini.

Baćina, koji se posle pregovora sa Tanasković predstavio kao član udruženja proizvođača mleka u Banatu, dogovorio je u sredu da se smanji uvoz mleka, poveća regres po kravi sa 25.000 dinara na 50.000 i da državna laboratorija kontroliše kvalitet mleka. On je posle pregovora rekao da je umesto povećanja premije ponuđeno da se poveća regres po grlu, a da država ne može da određuje cenu mleka.

Trajković je rekao da nije nikakav uspeh pregovora Baćine da se ograniči uvoz mleka jer je zabrana istekla 31. januara.

„Mi znamo da Srbija ne može potpuno da zabrani uvoz mleka i mlečnih proizvoda jer je ograničava sporazum sa Evropskom unijom, ali ima ‘hiljadu’ drugih načina da se ograniči, što i rade evropske zemlje. Tražimo da se mogu uvoziti samo nedostajuće količine, a ne da se uvozi mleko sumnjivog kvaliteta od krava koje se hrane i modifikovanom sojom, koja je u Srbiji zabranjena“, rekao je Trajković.

Dodao je da se enormnim količinama uvezenog mleka i proizvoda od mleka obaraju cene domaćeg mleka, uništavaju proizvođači i stvaraju uslovi za uvoz iz evropskih zemalja čije su subvencije ogromne i mogu, po damping cenama, da ga plasiraju u Srbiji.

Foto: Pixabay.com

Trajković je rekao da je zahtev proizvođača mleka iz Srbije da se regres za krave i junice sa 25.000 dinara poveća na 40.000 i da se povećaju premije za mleko sa deset na 20 dinara po litru.

On je rekao da je netačno to što premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da nijedna država ne povećava stalno premije.

„Premije u Srbiji su pre desetak godina bile sedam dinara po litru, pa su pre nekoliko godina povećane na deset dinara, prošle godine na kratko povećane su na 15 dinara, pa vraćene ponovo na deset dinara u situaciji kada je inflacija 11-12 odsto“, rekao je Trajković.

Naveo je da država može da utvrdi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, tako što utvrdi troškove proizvodnje. To, kako je rekao, nije administrativno određivanje cena jer se „gornja granica ne bi limitirala“.

U situaciji kada, prema njegovim rečima, proizvođači mleka u manjim seoskim sredinama nemaju izbora jer moraju da ga prodaju jedinoj mlekari na tom području, ona može da ga ucenjuje i plaća koliko hoće i tako se lagano uništavaju proizvođači.

Te mere su, prema njegovim rečima urgentne, a „kada bi proizvođačli imali sagovornika u nadležnom ministarstvu koji ne ponavlja tri rečenice ‘da nema para i da nešto nije dozvoljeno’, dalje probleme bi trebalo rešavati zajedničkim radom“.

Istakao je da Srbija nema Strategiju razvoja poljoprivrede i da proizvođači „žive od danas do sutra, a da ministar može da bude svako ko tvrdi da nema para i da nešto nije dozvoljeno“.

Vlasnik farme u Bogatiću, u Mačvi, Slobodan Brkić rekao je da ne zna koga zastupa Baćina i da se proizvođači mleka godinu dana „bore protiv takvih koji možda zastupaju dva čoveka u jednom mestu“.

„Ovo je borba za opstanak proizvođača i govedarstva u Srbiji“, rekao je Brkić.

Vlasnik farme krava iz Badovinaca, u Mačvi, Milan Pajić rekao je da se „farmeri godinu dana bore protiv izdajica“.

„Ministarstvo poljoprivrede sada priča bajke. Prošle godine bio sam član delegacije koja je sedam puta bila na razgovorima o problemima proizvođača mleka, od kabineta predsednika, premijerke, ministarstava i dobili smo razna obećanja koja su se pretvorila u ništa“, rekao je Pajić.

Proizvođači mleka su na protest u petak, ispred Ministarstva poljoprivrede, pozvali i nezadovoljne proizvođače stoke, ratare i građane.

 • TATJANA

  3.2.2023 #1 Author

  Ako ne mogu da zabrane uvoz, ima drugih mera kojima mogu da pomognu naše proizvodjace

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #2 Author

  Hoce li se resiti ikada nesto u korist proizvodjaca mleka?!

  Odgovori

 • LEBRON

  17.9.2023 #3 Author

  Sta reci a ne zaplakati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...