uprkos obećanju ministarke da će biti ograničen

Proizvođači mleka strahuju od prekomernog uvoza

AgrobiznisBiznisSrbija

8.11.2023 18:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Proizvođači mleka strahuju od prekomernog uvoza Proizvođači mleka strahuju od prekomernog uvoza
Proizvođači mleka u Srbiji strahuju da će posle ukidanja prelevmana na uvoz mleka i sireva od 1. novembra uvoz tih proizvoda zatrpati tržište, uprkos... Proizvođači mleka strahuju od prekomernog uvoza

Proizvođači mleka u Srbiji strahuju da će posle ukidanja prelevmana na uvoz mleka i sireva od 1. novembra uvoz tih proizvoda zatrpati tržište, uprkos obećanju ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će se sada biti ograničen kvotama, izjavio je u sredu predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

On je, posle trosatnog sastanka u Vladi Srbije, kome je na poziv resorne ministarke, prisustvovalo desetak uduženja iz tog sektora i oko dvadesetak mlekara, rekao da nisu svi proizvođači mleka zadovoljni ishodom razgovora sa Tanasković o aktuelnim problemima u tom sektoru.

„Tanasković je ispravila grešku, pozvala je proizvođače mleka i mlekare kao prerađivače, ali je to trebalo da učini pre ukidanja prelevmana koji su štitili od prekomernog uvoza mleka i sira“, rekao je Vasić.

Dodao je da na tržištu nema dovoljno mleka i da su to priznale i mlekare, a posledica je smanjenja stočnog fonda i „neodgovornog odnosa države i istih tih mlekara prema toj teškoj grani poljoprivrede koja zahteva rad 365 dana u godini, zbog čega mladi napuštaju taj posao“.

Vasić je rekao da su mlekare obećale da će uvoziti samo neophodne količine mleka, a na pitanje zašto ne stimulišu proizvodnju povećanjem otkupnih cena mleka, „odgovarale su da su maltene pred bankrotom“.

Dok su, kako je rekao, neka udruženja relativno zadovoljna subvencijama države, njegovo udruženje i Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije, nezadovoljno je i čeka odgovor Ministartva poljoprivrede jer su na sastanku pre nedelju dana tražili da se subvencija po grlu poveća sa 40.000 na 55.000 dinara i dodeli takva vrsta pomoći u iznosu od 150.000 dinara za uzgoj domaćih junica, umesto što se sa 170.000 dinara stimuliše njihov uvoz.

„Subvenciju od 55.000 dinara po grlu u maju je obećao predsednik države Aleksandar Vučić. Danas Tanasković nije pominjala te zahteve, a ni mi, čekaćemo još desetak dana odgovor, pa ćemo doći sa nekoliko teladi pred Ministarstvo, a objašnjenje zašto se ne ispunjava njegovo obećanje zatražićemo od samog Vučića“, rekao je Vasić.

Dodao je da sve što su proizvođači mleka i stoke dobili da su izborili „na mišiće, pretanjama i blokadama puteva, umesto da država sama ponudi stimulativne mere“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...