rekordnih 116 prijava

Projekat „Fragment“ pobednik ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa OTP banke

BankeInovacijePreduzetnikSrbija

19.5.2023 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Projekat „Fragment“ pobednik ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa OTP banke Projekat „Fragment“ pobednik ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa OTP banke
Projekat „Fragment ploče startapa Fragment Incorporated“, koji se bavi proizvodnjom inovativnog i održivog građevinskog materijala od 73 odsto reciklažnog stakla, pobednik je ovogodišnjeg Generator... Projekat „Fragment“ pobednik ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa OTP banke

Projekat „Fragment ploče startapa Fragment Incorporated“, koji se bavi proizvodnjom inovativnog i održivog građevinskog materijala od 73 odsto reciklažnog stakla, pobednik je ovogodišnjeg Generator ZERO konkursa OTP banke.

Sa rekordnih 116 prijava, u odnosu na protekli ciklus na koji se prijavilo 72 projekta, ovogodišnji konkurs bio je drugi po redu koji je posvećen rešenjima za smanjenje karbonskog otiska, navodi se u saopštenju.

Pobednički tim je od banke osvojio dva miliona dinara i stratešku podršku u daljem razvoju i promociji projekta, kao i nagrade dva partnera.

„Tradicija i reputacija koju već sada ima Generator, najveće je priznanje za našu posvećenost unapređenju cirkularne ekonomije i potrebama lokalne zajednice. Broj i kvalitet prijava koji svake godine raste još je bolji indikator opšteg društvenog značaja ove teme, i upravo to je bio razlog zašto smo i ovogodišnji ciklus posvetili smanjenju karbonskog otiska. Projekat Generator ZERO najbolje oslikava stratešku opredeljenost OTP banke ka održivom poslovanju i inovativnom razmišljanju u smeru razvoja zelene ekonomije, čime je, opravdano, tokom sedam godina postao jedan od naših najvažnijih projekata. Nadamo se da će neka od rešenja koja smo videli u finalu Generatora, pomoći da kreiramo odgovornije i održivije okruženje“, rekao je na proglašenju pobednika Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Foto: Andrej Mihailović

Ideja za Fragment ploče nastala je tokom priprema za jednu od brojnih izložbi umetnice Marije Marković.

Pavle Milošević, preduzetnik i zagovornik održivosti, pridružio se Mariji u daljem razvijanju ideje. Otkrili su da su staklo i cement po svojoj prirodi inkompatibilni materijali i da ih nije lako povezati. Ovaj fenomen ih je zaintrigirao i dalje istraživanje ih je dovelo do naučnih radova profesora sa Tehnološko- metalurškog fakulteta u Beogradu. Rezultat ove fuzije umetničkog instinkta, naučnog iskustva i poslovne orijentacije jeste Fragment ploča, novi materijal za novu generaciju potrošača.

Iz Fragment tima su izrazili zahvalnost OTP banci na pruženoj prilici i pojasnili na koji način će da iskoriste osvojenu nagradu.

,,Veliko nam je zadovoljstvo da smo bili deo takmičenja koje je okupilo više sjajnih ideja iz oblasti održive ekonomije. Zahvalni smo OTP banci kao i saradnicima projekta Generator Zero 2023 na uspostavljanju platforme za razgovor o problemima ekologije i savremene privrede. Finansijsku nagradu ćemo iskoristiti za sprovođenje razvoja i unapređenja Fragment ploča uvođenjem eko cementa i supstitucijom aditiva sa bio aditivima. U nastojanju da napravimo umetnost stvorili smo građevinski materijal. Građevinski materijal pretvorili smo u umetnost“, izjavio je Pavle Milošević.

Od 2017. godine kada je Generator pokrenut, kroz projekat je podržano skoro 100 originalnih ideja. Osim glavne, dodeljene su nagrade u još nekoliko kategorija.

  • REA

    21.5.2023 #1 Author

    Bravo za Generator,da budu primer ostalima po pitanju ekoloske svesti!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.5.2023 #2 Author

    Ovakvi projekti i ljudi su buducnost nase zemlje,bravo!

    Odgovori

  • mile

    28.5.2023 #3 Author

    Bravo….potrebno nam je sto vise takvih projekata

    Odgovori

  • PIKSI

    28.5.2023 #4 Author

    Odlican projekat bravo

    Odgovori

  • Gaga

    28.5.2023 #5 Author

    Sto vise toga nam je i potrebno

    Odgovori

  • STEPA

    31.5.2023 #6 Author

    Bravo svaka čast!

    Odgovori

  • Milica

    31.5.2023 #7 Author

    Svaka čast !

    Odgovori

  • Goga13

    21.6.2023 #8 Author

    Kamo sreće da je više ovakvih projekata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...