Ratari se suočavaju sa visokim troškovima setve uoči nove sezone

Prolećna setva skuplja od jesenje od šest do 30 odsto

AgrobiznisBiznisSrbija

10.3.2023 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Prolećna setva skuplja od jesenje od šest do 30 odsto Prolećna setva skuplja od jesenje od šest do 30 odsto
Do početka prolećne setve ostalo je manje od mesec dana, a stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu procenjuju da će proizvodnja tih kultura u ovoj... Prolećna setva skuplja od jesenje od šest do 30 odsto

Do početka prolećne setve ostalo je manje od mesec dana, a stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu procenjuju da će proizvodnja tih kultura u ovoj sezoni biti skuplja za šest do 30 odsto.

Bez troškova zakupa zemljišta, bankarskih kredita, radne snage, osiguranja i amortizacije, kao i troškova mašinskih usluga, po hektaru kukuruza poljoprivrednici će uložiti 738 evra, za soju 665 a za šećernu repu čak 1.365 evra, objavila je Politika pozivajući se na istraživanje Poljoprivrednog fakulteta.

Ta analiza pokazala je i da se cene zakupa oranica u Srbiji kreću u rasponu od 500 do 1.000 evra po hektaru, dok je iznajmljivanje mehanizacije poskupelo za oko 25 odsto.

Zbog visokih cena veštačkog đubrivo i goriva, i prošlogodišnja jesenja setva kukuruza bila je za 50 odsto skuplja u odnosu na 2021, a suncokreta za 30 procenata, pa su troškovi za ratare bili rekordni.

Međutim, sezonu su obeležile visoke cene žita i uljarica na domaćem i svetskom tržištu, što je podstaklo poljoprivrednike da sade iako je repromaterijal skup.

„S obzirom na podsticaje koje država daje očekujem da će biti povećanje površina kod suncokreta i šećerne repe. Kao što je bilo znatno povećanje uljane repice u odnosu na prošlu godinu, oko 67 odsto. Bila je dobra cena i dobro se prodavala“, je za Politiku profesor Zoran Rajić sa Poljoprivrednog fakultetu u Beogradu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.