Nema zainteresovanih kupaca za fabriku za preradu životinjskog otpada iz Inđije

Propao još jedan pokušaj privatizacije Energo-Zelene

Srbija

2.9.2024 14:40 Autor: Milica Rilak 0

Propao još jedan pokušaj privatizacije Energo-Zelene Propao još jedan pokušaj privatizacije Energo-Zelene
Ni drugi pokušaj privatizacije Energo-Zelene, fabrike za preradu otpada životinjskog porekla iz Inđije, nije uspeo, objavilo je Ministarstvo privrede. Postupak je proglašen neuspešnim pošto... Propao još jedan pokušaj privatizacije Energo-Zelene

Ni drugi pokušaj privatizacije Energo-Zelene, fabrike za preradu otpada životinjskog porekla iz Inđije, nije uspeo, objavilo je Ministarstvo privrede.

Postupak je proglašen neuspešnim pošto nije bilo zainteresovanih kupaca, a radi se o kompaniji sa neobičnim istorijatom, čiji su nekadašnji vlasnici protiv države poveli i arbitražni postupak.

MInistarstvo privrede objavilo je da je 7. avgusta ponudilo 100 odsto kapitala Energo-Zelene, u vlasništvu republike i pokrajine Vojvodine, po početnoj ceni od 10,19 miliona evra.

Pravo na učešće u ovom postupku imalo je domaće pravno lice koje je, između ostalih uslova, moralo da ispuni i taj da kao pretežnu delatnost obavlja delatnost prerade i konzervisanja mesa (šifra delatnosti: 1011), koja je registrovana pre 31.12.2023. godine.

„Dana 28. avgusta 2024. godine održana je sednica Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku“, ističe se u odluci ministarstva privrede.

Biznis.rs pisao je već o tome da zainteresovanih nije bilo ni u februaru, kada je za kapital Energo-Zelene država tražila najmanje 10,6 miliona evra, bez dodatnih uslova koji se tiču delatnosti i poslovanja potencijalnog kupca.

Kako posluje Energo-Zelena?

Šira javnost čula je za Energo-Zelenu, koja se bavi preradom neškodljivog otpada životinjskog porekla 2014. godine, kada je ta kompanija zajedno sa akcionarom, belgijskom kompanijom Zelena N.V. objavila da je pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Kao razlog za pokretanje arbitražnog postupka navela je „značajne gubitke i štetu koja joj je pričinjena“. a tokom poslovanja u oblasti neškodljive prerade životinjskog otpada.

„Do gubitaka i štete je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije“, tvrdila je tada Energo-Zelena i navela da je u postrojenje u Inđiji uložila 21,5 milion evra i zaposlila više od 40 radnika, ali da se suočila sa „diskriminacijom“ i „nespremnošću srpske Vlade da poštuje sopstvene propise“.

Država Srbija postala je vlasnik sto odsto kapitala Energo-Zelene 2019. godine, a ta kompanija je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2023. ostvarila nešto više od četiri miliona evra prihoda, nešto više nego u prethodnoj i 2021. godini, ali to ipak nije bilo dovoljno da godinu završi u plusu.

Podsetimo da je i druga od ukupno tri prodaje državnog kapitala putem prikupljanja ponuda proglašena neuspešnom – kupca nije našlo ni novinsko-izdavačko preduzeće (NIP) Borba.

I dalje je u toku javni poziv za prodaju kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva, koji je država oglasila po početnoj ceni nižoj za sedam miliona evra nego na povučenom javnom pozivu iz jula. Trenutno početna cena za JRB iznosti 21,83 miliona evra.

ENERGO-ZELENA DOO

Zeleni zaselak 1, 22320, INĐIJA, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
4.047.759,87 (2023)
Broj zaposlenih:
44 (2023)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.