Nije bilo zainteresovanih za kupovinu inđijske kompanije

Neuspešna privatizacija Energo – Zelene

NovacSrbija

22.2.2024 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neuspešna privatizacija Energo – Zelene Neuspešna privatizacija Energo – Zelene
Postupak javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala kompanije Energo Zelena iz Inđije proglašen je neuspešnim, saopštilo je Ministarstvo privrede. Energo –... Neuspešna privatizacija Energo – Zelene

Postupak javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala kompanije Energo Zelena iz Inđije proglašen je neuspešnim, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Energo – Zelena posluje u delatnosti prerade neškodljivog otpada, a od ostalih preduzeća koje čeka privatizacija razlikuje se po tome što je nastala kao grinfield investicija sa belgijskim kapitalom 2010. godine da bi četiri godine kasnije državu Srbiju odvela pred arbitražu zbog, kako je tada tvrdila, štete koja joj je naneta zbog propusta nadležnih organa.

Javni poziv za učešće u postupku privatizacije Energo – Zelene objavljen je 18. decembra, a potencijalnim kupcima ponuđeno je 100 odsto kapitala u suvlasništvu Republike Srbije i pokranije Vojvodine.

Početna cena za prodaju kapitala iznosila je 10,6 miliona evra a javnim pozivom bilo je određeno da zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 12. februara.

„Dan po isteku roka za dostavljanje prijava održana je sednica Кomisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku“, objavilo je Ministarstvo privrede u obrazloženju odluke da se privatizacija Energo – Zelene proglasi neuspešnom.

Energo-Zelena je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2022. godini ostvarila ukupan prihod od 392,7 miliona dinara i neto dobit u iznosu od 14,62 miliona dinara, i to sa ukupno 43 zaposlenih.

Inđijska kompanija, tada u vlasništvu firme sa belgijskim kapitalom, je 2014. godine u saopštenju povodom pokretanja arbitraže pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) tvrdila da „Srbija u kontinuitetu toleriše rad i ponašanje veterinarske inspekcije koje nije u skladu sa zakonom“.

Takvi postupci države, prema njihovim tvrdnjama, za posledicu su imali da „neki proizvođači životinjskog otpada i dve kafilerije u vlasništvu države bacaju životinjski otpad u prirodu i na taj način je zagađuju“.

Podsetimo i da se, prema podacima sa portala Ministarstva privede, u procesu analize i pripreme za privatizaciju nalazi ukupno 54 preduzeća, ali je kod 41 kandidata za prodaju nedavno stavljena napomena da nije moguća objava javnog poziva, što znači da tek kod 13 firmi za sada postoji mogućnost objave javnog poziva, kao prvog koraka na putu do novih vlasnika.

Jedna od njih je Novinsko – izdavačko preduzeće Borba, za koju je Ministarstvo privrede 14. februara objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti potencijalnih kupaca, a početna cena je

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.