Potrebno razmotriti i uzroke pada trgovinske razmene dve zemlje

Putin predlaže Srbiji da počnu razgovori o novom ugovoru za gas

SrbijaSvet

5.9.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Putin predlaže Srbiji da počnu razgovori o novom ugovoru za gas Putin predlaže Srbiji da počnu razgovori o novom ugovoru za gas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Srbiji da uskoro počnu razgovori o novom ugovoru za isporuku ruskog gasa, s obzirom na to da postojeći... Putin predlaže Srbiji da počnu razgovori o novom ugovoru za gas

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Srbiji da uskoro počnu razgovori o novom ugovoru za isporuku ruskog gasa, s obzirom na to da postojeći ističe u martu 2025. godine. Podsetimo, prethodni ugovor Srbija je potpisala sa Rusijom u jeku energetske krize 2022. godine na tri godine. Prema tom ugovoru, Rusija dostavlja Srbiji 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje po povlašćenoj ceni koja se kreće između 300 i 420 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Ovim ugovorom Srbija je uspela da zaštiti građane i privredu od visokih cena na berzi tokom 2022. i 2023. godine, koje su dostigle rekordne vrednosti nakon početka rata u Ukrajini. Zahvaljujući ovom ugovoru cena gasa za građane i privredu bila je među najnižima u Evropi, piše Bloomberg Adria.

Sada je vreme za novi ugovor, poručio je Putin potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu, sa kojim se sastao u ruskom Vladivostoku. Putin je rekao i da očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu grupe BRICS koji će biti održan ove jeseni.

„Prenesite pozdrav predsedniku Vučiću, čekamo ga na događajima u okviru sastanka lidera grupe BRICS. Poslali smo mu poziv, nadamo se da će ga gospodin predsednik prihvatiti”, rekao je Putin na početku sastanka sa Vulinom.

Na sastanku održanom na marginama Istočnog ekonomskog foruma, Putin je Vulinu rekao i da je došlo do blagog pada trgovinske razmene između Rusije i Srbije i ukazao na potrebu da se razumeju uzroci te promene.

Putin je kazao da je „verovatno vreme da se održi sastanak“ Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije.

„Međuvladina komisija se dugo nije sastajala, najmanje dve godine. Treba razmotriti prepreke koje se pojavljuju u vezi sa tim i otkloniti ih. Tim pre što imamo mnogo interesantnih oblasti, saradnju u oblastima industrije, saobraćaja, industrijsku saradnju”, kazao je Putin.

Putin je ukazao da Rusija igra značajnu ulogu u snabdevanju Srbije energentima i istakao da se isporuke vrše na vreme i po veoma dobrim uslovima.

„Razgovaraćemo i o tome, postoje konkretne stvari koje treba da budu rešene, imajući u vidu da nam ugovori o snabdevanju gasom ističu u martu 2025. godine”, dodao je ruski lider.

Rusija je u aprilu ispala sa liste najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a podaci za maj, jun i jul pokazali su da nije uspela da povrati tu poziciju. Rusija je godinama unazad zauzimala jedno od pet prvih mesta kada je reč o uvozu robe, a prvenstveno zbog uvoza gasa i nafte. Uvoz ruske nafte u Srbiju je zabranjen 5. decembra 2022. zbog evropskih sankcija.

Srbija i Rusija su 2022. godine ostvarile rekordnu trgovinsku saradnju od čak 4,2 milijarde dolara. Do ovog skoka došlo je jer smo povećali uvoz i uvezli robu vrednu više od tri milijarde dolara, a najviše gas i naftu.

Na pad trgovine između Srbije i Rusije u 2023. najviše je uticala zabrana uvoza nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.