Radi se na povećanju trgovinske razmene sa Rusijom

Putinov savetnik uveren da će sporazum o isporuci gasa Srbiji biti produžen u septembru

SrbijaSvet

6.9.2024 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Putinov savetnik uveren da će sporazum o isporuci gasa Srbiji biti produžen u septembru Putinov savetnik uveren da će sporazum o isporuci gasa Srbiji biti produžen u septembru
Savetnik predsednika Rusije Anton Kobjakov izrazio je uverenje da će sporazum o snabdevanju Srbije ruskim gasom biti produžen tokom septembra. Posle razgovora sa potpredsednikom... Putinov savetnik uveren da će sporazum o isporuci gasa Srbiji biti produžen u septembru

Savetnik predsednika Rusije Anton Kobjakov izrazio je uverenje da će sporazum o snabdevanju Srbije ruskim gasom biti produžen tokom septembra.

Posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, Kobjakov je agenciji RIA Novosti rekao da je važna tema tog sastanka bilo produženje sporazuma Moskve i Beograda o isporuci gasa, koji ističe u martu 2025. godine, prenosi Beta.

„Siguran sam da će dogovori biti postignuti pre Ruske energetske nedelje“, kazao je savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, pominjući skup koji će biti održan od 26. do 28. septembra u Moskvi.

Na sastanku sa Vulinom u sredu u Vladivostoku, Putin je, između ostalog, rekao da Rusija igra „značajnu ulogu“ u snabdevanju Srbije energentima i istakao da se isporuke vrše na vreme i po veoma dobrim uslovima.

„Razgovaraćemo i o tome, postoje konkretne stvari koje treba da budu rešene, imajući u vidu da nam ugovori o snabdevanju gasom ističu u martu 2025. godine“, dodao je ruski lider na početku sastanka sa Vulinom.

Istovremeno, ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju Srbije Nenad Popović izjavio je danas, povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u vezi sa padom trgovinske razmene sa Rusijom, da su preduzeti konkretni koraci kako bi trgovinski obim bio povećan, a svi potencijali Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom u najvećoj meri bili iskorišćeni.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako je naveo, nakon dužeg vremena održao je sastanak predsednika mešovitih komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije, na kome je sa ministrom za ekonomski razvoj Rusije Maksim Rešetnjikov definisan plan rada, kao i oblasti u kojima se može postići napredak u ekonomskoj saradnji, objavio je Popovićev kabinet.

Ministar je naglasio da je posle dužeg vremena dogovoren i sastanak mešovitih komiteta za novembar ove godine, koji bi trebalo kroz saradnju niza institucija dve zemlje, pruži nov zamah ekonomskim odnosima dve prijateljske zemlje.

Popović je najavio da sledeće nedelje putuje u Moskvu na sastanak sa ruskim zvaničnicima, kako bi se još preciznije definisala mapa puta ekonomske saradnje u mandatima dve nove vlade, ruske i srpske.

„Svakako se, od formiranja nove Vlade Srbije, oseća nova dinamika i novi impuls u ekonomskim odnosima naše dve zemlje, pre svega kroz rad mešovitih komiteta i kroz političku podršku predsednika Vučića realizaciji srpskih ciljeva u ekonomskim odnosima sa Rusijom“, istakao je ministar.

Popović je dodao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek prepoznavao značaj ekonomske saradnje sa Rusijom u nekoliko oblasti važnih za razvoj zemlje, „potpuno razumevajući ogromne potencijale Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom, pre svega za naše privrednike i poljoprivrednike, ističući važnost rada mešovotog komiteta“.

Ministar se nada da će uskoro, nakon svih održanih sastanaka dve strane i preduzetih mera da se trgovinska razmena poveća, biti vidljivi konkretni pozitivni rezultati koje će osetiti građani Srbije i domaća privreda.

  • PAVLE-2005

    6.9.2024 #1 Author

    Pa ako on kaze ajde da mu verujemo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    6.9.2024 #2 Author

    Ne znam zasto ne bi,zar nismo bratsi narod..

    Odgovori

    • JANA

      8.9.2024 #3 Author

      Pa i nisam bas primetila da smo neki preterano bratski narod, ali propagande verovanje u bajke

      Odgovori

  • KIMCHI

    7.9.2024 #4 Author

    Uz koje garancije

    Odgovori

  • JANA

    8.9.2024 #5 Author

    Ali bez obzira na to, svaka saradnja dobro dodje to se ne dovodi u pitanje

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.9.2024 #6 Author

    Videćemo

    Odgovori

  • ZVEZDA

    8.9.2024 #7 Author

    Verujemo u to sto se kaze

    Odgovori

  • Brana

    9.9.2024 #8 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.