ukupan iznos od oko 1,4 milijarde dinara

Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

PreduzetnikSrbija

24.8.2023 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća
Ministar finansija Siniša Mali, koji obavlja i dužnost ministra privrede, izjavio je da je raspisan Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa... Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

Ministar finansija Siniša Mali, koji obavlja i dužnost ministra privrede, izjavio je da je raspisan Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme po povoljnim uslovima u 2023. godini u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde dinara.

Mali je, prilikom obilaska preduzeća Eko-san u Leštanima, koje je učestvovalo na ovim konkursima u toku prethodne godine i na taj način nabavilo solarne panele i kolektore, kazao da konkurs omogućava kompanijama da bespovratno dobiju 25 odsto neto vrednosti opreme koju nabavljaju, odnosno maksimalno pet miliona dinara, saopštilo je ministarstvo, prenosi Beta.

Sredstva se, kako je naveo, mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“ zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske unije.

Mali je zahvalio na pomoći Evropskoj uniji u ovakvim projektima koji, kako je rekao, doprinose poboljšanju poslovanja, povećanju efikasnosti i profitabilnosti, „što ostavlja više novca za ulaganja u dalji razvoj i povećanje plata“.

Ministar je pozvao mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnike, da iskoriste ovaj javni poziv u kome do 25 odsto investicija čine bespovratna sredstva, 70 odsto čini kredit ili lizing, dok su pet odsto sopstvena sredstva.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

„To su izuzetno povoljni uslovi, banke koje su u sistemu uzimaju samo zalog na opremu koja se nabavlja, a oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine da bi bila povoljnija za nabavku“, rekao je Mali.

On je istakao da je ovo samo jedan od konkursa plasiranih ove godine, te podsetio da je Ministarstvo privrede već izašlo sa konkursom za podršku za razvojne projekte, za proširenje proizvodnje, za startap preduzeća i za mlade, te najavio i konkurs za žensko preduzetništvo koji će biti raspisan u ponedeljak, 28. avgusta.

„Ukupno, to je 3,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava koje obezbeđujemo kako bismo podstakli i osnažili naša mikro i mala preduzeća“, rekao je Mali.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je firma Eko-san pravi primer kako mogu da se na dobar način iskoriste prilike kako bi jedno preduzeće jačalo i postalo konkurentnije na tržištu.

„Koristili su sredstva EU, IPA fondove, fondove za inovacionu delatnost, programe za opremu, subvencije i pomoć od države. Pravi su primer kako kada se iskoriste sve te mogućnosti mala preduzeća mogu da rastu i razvijaju se“, rekao je Žiofre.

On je istakao da Evropska unija smatra da su mala i srednja preduzeća kičma srpske ekonomije i zato je, kako je rekao, do sada već uložila 250 miliona evra u različite vrste pomoći ovom sektoru.

Od 2015. godine, od kada se sprovodi program podrške malim preduzećima, do sada, pomoć je dobilo 4.121 malo preduzeće i preduzetnika ukupne vrednosti 9,3 milijardi dinara. Ukupna vrednost investicija ovih odobrenih zahteva iznosi 44,8 milijardi dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“ zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske unije.

  • MODESTY

    27.8.2023 #1 Author

    E to su sjajne vesti

    Odgovori

  • REA

    27.8.2023 #2 Author

    Nista nije za dzabe,belive me..

    Odgovori

  • mile

    27.8.2023 #3 Author

    Sto ja nesto ne verujem u ta „bespovratna“ sredstva

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.8.2023 #4 Author

    Nisu neka,ali ce im svakako dobro doci…

    Odgovori

  • LAV

    27.8.2023 #5 Author

    Treba toga vise, svima je potrebna pomoc ali posebno malim i srednjim preduzecima jer imaju toliko nameta da malo ko to moze da isprati.

    Odgovori

  • DUCA

    27.8.2023 #6 Author

    Sjajna vest svima dobto dođe posebno bespovratna pomoć.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...