Modernizacija graničnog prelaza ka Mađarskoj

Raspisan tender za proširenje Kelebije

BiznisInfrastrukturaSrbija

14.7.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspisan tender za proširenje Kelebije Raspisan tender za proširenje Kelebije
Republička direkcija za imovinu raspisala je javni poziv za izmenu i dopunu prostornog plana za potrebe proširenja graničnog prelaza Kelebija u vrednosti 25 miliona... Raspisan tender za proširenje Kelebije

Republička direkcija za imovinu raspisala je javni poziv za izmenu i dopunu prostornog plana za potrebe proširenja graničnog prelaza Kelebija u vrednosti 25 miliona dinara bez PDV-a.

Proširenje kapaciteta graničnog prelaza je objektivna potreba kako bi se omogućilo smanjenje gužvi i smanjenje vremena čekanja na granici, navedeno je u dokumentaciji. Povećanje broja putnika i roba ne prate odgovarajući infrastrukturni uslovi, zbog čega Kelebija ne funkcioniše kao moderan granični prelaz, prenosi Ekapija.

Proširenje kapaciteta graničnog prelaza uključuje rekonstrukciju i izgradnju sadržaja zone putničko-carinskog terminala i zone robno-carinskog terminala. Potrebno je takođe, utvrđivanje saobraćajnog rešenja kojim će se predvideti veći broj kolovoznih traka, kako bi se povećala propusna moć graničnog prelaza.

U okviru kompleksa graničnog prelaza predviđen je poseban objekat za detaljan pregled vozila, javni toalet za potrebe putnika, nadstrešnica sa signalizacijom i opremom za kontrolu putničkog, autobuskog i kamionskog saobraćaja. Ispod nadstrešnice će se nalaziti kontrolni objekat, saobraćajne trake i kontrolna kabina sa rampama. Biće izgrađen i kanal za pregled autobusa i kombija.

U zoni robno – carinskog terminala planirana je izgradnja ograđenog prostora ulazak i kontrolu kamiona sa elektonskom vagom za merenje mase vozila. Prostor teretnog terminala biće odvojen od putničkog. Pored ulaza u terminal planirana je izgradnja objekta za kontrolne organe MUP-a.

Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi predviđa se izgradnja po dve saobraćajne trake za teretna vozila na ulazu i izlazu iz zemlje, sedam traka za putnička vozila i autobuse za ulaz i izlaz, kao i jedna saobraćajna traka za vangabaritna vozila, koja će se koristiti za ulazak i izlazak iz zemlje. Planirana je i izgradnja više parking mesta za sve tipove vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...