Pšenica više nije najtrgovanija roba na Produktnoj berzi

Rast cena soje i kukuruza

AgrobiznisBiznisSrbija

19.7.2024 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast cena soje i kukuruza Rast cena soje i kukuruza
Proteklih pet radnih dana na novosadskoj Produktnoj berzi doneli su pad prometa od 24,31 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. Ukupno je prometovano... Rast cena soje i kukuruza

Proteklih pet radnih dana na novosadskoj Produktnoj berzi doneli su pad prometa od 24,31 odsto u odnosu na nedelju dana ranije. Ukupno je prometovano 2.675 tona robe, finansijske vrednosti 68.424.250 dinara.

Nakon dve sedmice u kojima je pšenica bila dominantna kultura u trgovanju, ponovo je primarno mesto zauzeo kukuruz. Cene kukuruza i soje zabeležile su rast, dok je pšenica imala negativan cenovni trend.

Tokom prve polovine sedmice ponuda kukuruza bila je izuzetno slaba, da bi tokom druge polovine došlo do povećanja aktivnosti na ovom tržištu. Kukuruz je ove sedmice bio najtrgovanija kultura čineći 62 odsto ukupnog nedeljnog prometa, pri čemu je prometovano 1.650 tona robe.

Berzanski ugovori za ovu žitaricu zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 19,29 din/kg bez PDV-a (21,22 din/kg sa PDV-om), te je nakon tri sedmice došlo do rasta cene, i to od 8,32 odsto.

U prvim danima ponuda pšenice bila je primetno veća od tražnje, da bi kraj nedelje obeležila slaba aktivnost na tržištu, što je uzrokovalo pad prometa pšenice u odnosu na prethodne dve nedelje kada je ona bila primarna kultura u trgovanju. Trgovalo se u cenovnom opsegu od 19,60 do 19,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Ponder cena ove nedelje iznosila je 19,70 din/kg bez PDV-a (21,67 din/kg sa PDV-om). Cenovni pad nastavio se i ove sedmice, a cena je bila niža za 5,04 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Zaključen je i jedan berzanski ugovor za soju, po ceni od 63,00 din/kg bez PDV-a (69,30 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, i nedeljni rast od 1,2 odsto.

  • KIMCHI

    20.7.2024 #1 Author

    Soja je vec dugo ozbiljni konkurent

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.