Objavljivanje spiska dužnika obaveza iz aranžmana sa MMF-om

Raste dug Beograda prema EPS-u, među najvećim neplatišama i Zastava Oružje

InfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.9.2024 13:09 Autor: Milica Rilak 16

Raste dug Beograda prema EPS-u, među najvećim neplatišama i Zastava Oružje Raste dug Beograda prema EPS-u, među najvećim neplatišama i Zastava Oružje
Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je novi spisak 20 najvećih dužnika, sa presekom 10. avgusta – iz koga se vidi da je Uprava Grada Beograda... Raste dug Beograda prema EPS-u, među najvećim neplatišama i Zastava Oružje

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je novi spisak 20 najvećih dužnika, sa presekom 10. avgusta – iz koga se vidi da je Uprava Grada Beograda povećala „zaostatak“ kada je reč o izmirivanju računa i da se sa osmog mesta na tabeli najvećih neplatiša u junu popela na peto mesto.

Zaostatak u izmirivanju obaveza za struju smanjila je kompanija Infrastruktura železnice Srbije, dok je „novajlija“ na listi kompanija Zastava oružje iz Kragujevca.

Zastava oružje se na avgustovskom preseku po prvi put pojavilo među najvećim dužnicima EPS-u od oktobra 2023. godine, a trenutno duguje 283,45 miliona dinara „po svim osnovama“, kako je uneto u tabelu. Iz dostupnih podataka vidi se da je ovo preduzeće prvog dana ove godine EPS-u dugovalo 201,37 miliona dinara, dok je od januara do avgusta od te kompanije iz namenske industrije naplaćeno 64,75 miliona dinara za utrošenu struju.

Gradska uprava Grada Beograda nastavila je da povećava svoj dug prema EPS-u u avgustu, pa je tako neplaćeni račun porastao na 1,255 milijardi dinara u odnosu na junskih 803 miliona dinara. Beograd se tako „popeo“ na peto mesto među 20 najvećih dužnika EPS-a.

Beogradsko preduzeće Infostan tehnologije, sa druge strane, smanjilo je „minus“ kod EPS-a sa 1,07 milijardi dinara u junu na 879 miliona dinara u avgustu, a treba imati na umu da to potraživanje ne predstavlja dug JKP „Infostan tehnologije“ Beograd.

Ono se, kako ističe EPS u napomenama, odnosi na potraživanje nastalo u skladu sa Ugovorom o vršenju poslova naplate isporučene električne energije u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada.

Najveći dužnik Elektroprivrede Srbije i dalje je stečajna masa Železare Smederevo – čiju imovinu je kupila kineska HBIS grupa koja, kako napominju iz EPS-a, redovno izmiruje svoje tekuće obaveze. Dug za struju od 4,6 milijardi dinara prijavljen je u stečajnu masu.

Železaru na tabeli sledi Infrastruktura železnice Srbije, koja je u avgustu smanjila svoj zaostatak u plaćanju struje, pa tako trenutno duguje 2,95 milijarde u odnosu na junske tri milijarde dinara.

Svoja dugovanja smanjili su i Energetika iz Kragujevca i rudnik Resavica, još dva među pet najvećih dužnika EPS.

Naše najveće državno preduzeće, zajedno sa Srbijagasom, ima obavezu u okviru aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da redovno objavljuje spiskove svojih najvećih dužnika.

Vlada Srbije je, u okviru razgovora tokom treće revizije aktuelnog aranžmana, predstavnicima MMF-a potvrdila da će „u skladu sa posvećenošću transparentnosti“, objaviti sve strateške i finansijske planove za EPS i Srbijagas.

„Nastavićemo i sa objavljivanjem mesečnog izveštavanja o kašnjenju potraživanja prema Srbijagasu i EPS-u od njihovih 20 najvećih dužnika, uključujući promene u docnji potraživanja od januara 2022. godine“, navela je Vlada Srbije, a objavio MMF u okviru Izveštaja o trećoj reviziji aranžmana.

Tagovi
DUG EPS MMF
  • Emilija

    5.9.2024 #1 Author

    Nista cudno

    Odgovori

  • Jj992

    5.9.2024 #2 Author

    Kakva sramota, gde idu nase pare….

    Odgovori

  • meli77

    5.9.2024 #3 Author

    Biće nešto od naše željeznice kada već nemaju ni dugovanja

    Odgovori

  • SUNCE

    5.9.2024 #4 Author

    Nasa vlast se hvali kako nakenska industrija radi fantasticno i kako nam je veliki izvoz a oni ne mogu ni struju da plate.Sta tu nije tacno?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.9.2024 #5 Author

    Pre mislim da mogu da plate,ali moze im se…

    Odgovori

  • Ivana91

    6.9.2024 #6 Author

    Nista cudnoo

    Odgovori

  • SENSEI

    6.9.2024 #7 Author

    A svi ostali koji redovno izmiruju svoje obaveze nema veze

    Odgovori

  • DOBRILA

    6.9.2024 #8 Author

    Bas vala sramota .. da li je moguce da su samo dugovi na sve strane ..

    Odgovori

  • ZVEZDA

    6.9.2024 #9 Author

    Nista cudno

    Odgovori

  • Dux011

    6.9.2024 #10 Author

    Strasno stvarno…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    6.9.2024 #11 Author

    Oni duguju a narod proganjaju ko demon

    Odgovori

  • Lelica

    7.9.2024 #12 Author

    Sto je mnogo mnogo je..

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.9.2024 #13 Author

    Zato građanima skidaju i strujomere i za mnogo manje duga.

    Odgovori

  • PIKSI

    8.9.2024 #14 Author

    Stvarno strasno

    Odgovori

  • VALE

    8.9.2024 #15 Author

    To je stvarno problem

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.9.2024 #16 Author

    Njima će da otpišu dug a sirotinji će da iseku struju..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.