Dve izložbe na Beogradskom sajmu otvorene do 27. aprila

Raste udeo građevinarstva u privredi Srbije

AgrobiznisInfrastrukturaManifestacijeSrbija

24.4.2023 17:30 Autor: Julijana Vincan 0

Raste udeo građevinarstva u privredi Srbije Raste udeo građevinarstva u privredi Srbije
Danas je na Beogradskom sajmu otvoren 47. Međunarodni sajam građevinarstva – SEEBBE, koji se održava do 27. aprila pod sloganom „Gradimo pametno“. Ovo je... Raste udeo građevinarstva u privredi Srbije

Danas je na Beogradskom sajmu otvoren 47. Međunarodni sajam građevinarstva – SEEBBE, koji se održava do 27. aprila pod sloganom „Gradimo pametno“. Ovo je najznačajniji specijalizovani sajam u oblasti građevinske i pratećih industrija u regionu jugoistočne Evrope, a ove godine održava se udruženo sa Međunarodnim sajmom hortikulture (BeoPlantFair).

Na Sajmu građevinarstva prisutni su svi segmenti građevinske industrije – od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje, preko održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata.

Upotpunjuju ga i različiti načini adaptacije, rekonstrukcije i restauracije, kao i promocija starih zanata koji su druga krajnost savremenim informacionim tehnologijama i modernom upravljanju projektima. Kao finalna delatnost, deo Sajma građevinarstva je i opremanje enterijera.

Učesnici manifestacije su svi eminentni domaći i strani građevinski proizvođači, distributeri i trgovci opremom i materijalima. Oni za posetioce sajma svake godine pripreme posebne popuste i specijalne ponude.

Filip Kovačević, vlasnik firme Nova Brick, koja se bavi prodajom i ugradnjom fasadnih cigli, kaže za Biznis.rs da je svoj posao započeo u januaru prošle godine i da im je ovo prvo pojavljivanje na sajmu.

„U novogradnji se dosta postavlja ovakva cigla, pa već imamo urađene neke projekte. Uvozimo materijale iz Belgije, Nemačke, Turske… Cene su drastično porasle u poslednjih nekoliko godina, posebno u industrijama gde se materijal proizvodi na gas, tako da su nama cene skočile za 15 do 20 odsto, što utiče i na cenu nekretnina u Srbiji“, ističe naš sagovornik.

Direktor izvoza kompanije iz Indije Oasis Najleš Patel navodi da su već drugi put na sajmu u Beogradu, te da su imali priliku da sarađuju sa dosta ljudi.

„Sajam je veoma dobro posećen i ima mnogo prilika za uspostavljanje saradnje, zato smo se odlučili da dođemo i ove godine. Takođe, ljudi iz Srbije su veoma dobronamerni i maksimalno se trude da nam pomognu“, rekao nam je Patel.

Foto: Biznis.rs

Pod sloganom „Bašta u srcu grada“ održava se i veliki cvetni događaj BeoPlantFair, koji obogaćuju još tri velike tematske izložbe – 26. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 11. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 7. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.

Kako su naveli organizatori, Sajam hortikulture ima za cilj da inspiriše i motiviše sve posetioce da svoje bašte, vrtove i terase učine još lepšim i funkcionalnijim. Posetioci mogu da vide sadnice raznovrsnog cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, a imaju i mogućnost kupovine direktno od proizvođača.

Izložbena ponuda obuhvata sve oblasti hortikulture.

„Ovo je naše drugo pojavljivanje na sajmu. Dolazimo zajedno sa Udruženjem ‘Lala’ iz Opova, čiji sam i ja član, a bavimo se proizvodnjom sezonskog, baštenskog i balkonskog cveća. Počinjemo sa osmomartovskim programom, pa kreće prolećni koji je najraznovrsniji, a potom dolaze hrizanteme, božićna zvezda, i sezonu završavamo preko zime“, objašnjava za Biznis.rs vlasnik rasadnika Florenza iz Opova.

Radno vreme sajmova u ponedeljak, utorak i sredu je od 10 do 19 časova, a u četvrtak (27. aprila) od 10 do 17 časova.

Cena jedinstvene ulaznice za oba sajma je 500 dinara, grupne ulaznice koštaju 300 dinara, dok cena za učenike i studente iznosi 200 dinara.

Vesić: Sve više investicionih radova u Srbiji

Ministar građevinarstva Goran Vesić izjavio je na otvaranju Sajma građevinarstva da je učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije sa šest odsto, koliko je iznosilo u 2021. godini, poraslo na 6,4 procenta u 2022. Dodao je i da naša zemlja ima godišnje povećanje investicionih radova.

„Vreme u kome se nalazimo je dosta izazovno za sektor građevinarstva. U gotovo svim zemljama Evrope beleži se pad kada je u pitanju građevinska industrija. To je nešto što je prirodno, pošto se u vreme krize investitori teže odlučuju da ulažu“, istakao je ministar.

Vesić je pomenuo i da su uvedeni sertifikati zelene gradnje za sve javne objekte i sve objekte preko 10.000 kvadratnih metara, kao i obaveznost energetskih pasoša za sve nove objekte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...