Skoro milijardu evra deviznog priliva od stranih turista

Rekordna godina za domaći turizam, Srbiju posetilo 30 odsto više gostiju

SrbijaTurizam

15.8.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rekordna godina za domaći turizam, Srbiju posetilo 30 odsto više gostiju Rekordna godina za domaći turizam, Srbiju posetilo 30 odsto više gostiju
Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni... Rekordna godina za domaći turizam, Srbiju posetilo 30 odsto više gostiju

Za prvih šest meseci ove godine, Srbiju je posetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 odsto više nego lane, koji su zaslužni za devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije, kaže da je broj kineskih gostiju za prvih šest meseci ove godine za 200 odsto veći nego u istom periodu 2022. godine, i da će ovo biti nova rekordna godina za domaći turizam.

Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske i iz regiona, dakle Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

„Oni su posetili destinacije kao i prethodnih godina. Najinteresantniji za njih su svakako Beograd, kao prestonica, iza toga su planine Kopaonik i Zlatibor, banje koje su posebno interesantne, Vrnjačka Banja, Sokobanja, zatim i gradovi Novi Sad i Niš. Doprinose i manifestacije koje su možda i najatraktivnije, i to naročito u ovom letnjem periodu“, navodi Đenić za RTS.

Kada se radi o razvoju turističkih destinacija, ističe da je ključna putna i komunalna infrastruktura.

„Ono što je ključna aktivnost i gde smo videli neiskorišćeni potencijal i resurs jeste Dunav, odnosno Podunavska regija, gde se planiraju velike investicije. Trenutno su vrednosti oko 906.000.000 dinara“, kaže Đenić.

Foto: Biznis.rs

Najbitniji projekat koji će započeti sa realizacijom ove godine, ističe, jeste izgradnja marine u Velikom Gradištu i četiri manja projekta – izgradnja sportsko-rekreativnih centara u Kovinu, u Novom Sadu, Velikom Gradištu, u Beloj Crkvi.

Podeljeno više od 250.000 vaučera

Mnogi građani su odlučili da iskoriste vaučer od 5.000 dinara, a do sada je podeljeno nešto više od 250.000 vaučera.

„Naši sugrađani još uvek mogu aplicirati za preostalih nešto više od 40.000 vaučera za korišćenje i odmor u Srbiji, i oni se mogu iskoristiti do 20. novembra“, napominje Đenić.

Zašto agencije gube licence

Prošle godine 22 turističke agencije ostale su bez licence.

Najčešći razlog za to je što uglavnom nemaju adekvatne licence, pre svega nemaju garancije putovanja, kada pričamo o organizatorima, navodi Đenić.

„Turistička inspekcija ne može naložiti povraćaj novca od strane turističke agencije putnicima. Ono što putnicima svakako predlažemo, jeste da se uvek mogu obratiti nama, a mi ćemo sprovesti inspekcijski nadzor“, poručuje Đenić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...