Tokom prošle godine između dve spoljne krize ostvareni dobri rezultati

Restoranima nedostaju radnici, a rastu cene sirovina  

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

16.12.2022 13:56 Autor: Marko Miladinović 19

Restoranima nedostaju radnici, a rastu cene sirovina   Restoranima nedostaju radnici, a rastu cene sirovina  
Čitav ugostiteljski sektor tokom prve godine pandemije korona virusa doživeo je najveće gubitke, uporedo sa srodnim sektorom turizma. Naredna, 2021. godina, donela je željno... Restoranima nedostaju radnici, a rastu cene sirovina  

Čitav ugostiteljski sektor tokom prve godine pandemije korona virusa doživeo je najveće gubitke, uporedo sa srodnim sektorom turizma. Naredna, 2021. godina, donela je željno iščekivani oporavak poslovnih rezultata, ali nada u dugotrajni rast nije dugo potrajala s obzirom na novu spoljnu krizu i visok rast cena sirovina koji je usledio.

U domaćem ugostiteljstvu posluje oko četiri odsto od ukupnog broja preduzeća u zemlji, gledano uprosečeno na osnovu podataka za nekoliko poslednjih godina iz Republičkog zavoda za statistiku. Reč je o oko 4.000 preduzeća, a ukupan broj ugostitelja još je i veći kada njima doda i veći broj samostalnih preduzetnika koji se bave ovom delatnošću.

Najveći deo ovih preduzeća kategorisan je po veličini kao mikro preduzeća, po definiciji postojećeg Zakona o računovodstvu.

Listiranje prvih 99 mikro preduzeća iz delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata po prihodima i sa informacijama o dobiti i broju zaposlenih, prema podacima iz godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall, pokazuje respektabilne rezultate.    

“Početkom ove godine još uvek su se osećali negativni efekti korona krize, u smislu da su gosti ‘opreznije’ navraćali. Pribojavali su se da dolaze kao ranije, ali onda je trend postao pozitivan, ka preporodu, i nadam se da će se tako nastaviti”, kaže za Biznis.rs Momčilo Mučibabić, vlasnik i direktor preduzeća Štrand Bekavar iz Kanjiže.

Njegovo preduzeće ostvarilo je rast prihoda i dobiti u poređenju ne samo sa pandemijskom 2020. godinom, već i sa 2019. godinom.

“Mi smo u međuvremenu dosta povećali radnu snagu i proširili se, pa smo očekivali da ćemo imati uspešne rezultate jednom kad se pandemijska situacija smiri. U strateškom smislu, može se reći da smo išli na sve ili ništa”, objašnjava Mučibabić.

Međutim, tu se javio jedan novi problem. U trenucima širenja bilo je neophodno pronaći adekvatnu radnu snagu, a nje već neko vreme nema dovoljno na domaćem tržištu.

“Treba ili pronaći iskusnog kvalitetnog radnika ili obučiti novog od nule. I jedno i drugo predstavlja izazov. Pre sam za obuku mladih radnika koji imaju entuzijazam i žele dugoročno da ostane i ‘sraste s kolektivom, što možda kao proces traje duže, ali daje bolje rezultate”, kaže naš sagovornik.

S druge strane, zemunsko preduzeće Brother Union Manasijević uglavnom snabdeva obrocima zaposlene u velikim građevinskim sistemima. Njegov direktor Miroslav Manasijević objašnjava za naš portal da je prošla godina bila značajno bolja, što se videlo i po svim važnijim poslovnim rezultatima, koji su bili u porastu.  

“Ne ponovila se 2020. godina… Kada je prošao vrhunac pandemije mi smo zapravo tek tad počeli da radimo po ranije potpisanim ugovorima i beležili realnije stanje na računu, pa smo logično ostvarili i bolje rezultate, promet i dobit”, napominje Manasijević.

Ipak, taman kad je oživelo tržište, cene su počele da rastu krajem prošle godine zbog krize u snabdevanju, dok je spoljni inflatorni šok započet zbog situacije u Ukrajini značajno poremetio sve biznise, pa i one iz ugostiteljske delatnosti, tokom 2022. godine.

“Samo kroz saradnju sa našim klijentima možemo da prebrodimo ovu najnoviju krizu. Bili smo u situaciji ove godine da smo morali da ispoštujemo tri ranije potpisana ugovora po starim cenama, iako su nam neke sirovine u nabavci u međuvremenu skočile između 100 i 130 odsto”, komentariše Manasijević, i dodaje da je inflacija posebno primetna u nabavci mesa.

“Nemoguće da je sva razlika u ceni mesa nastala zbog krize u Ukrajini, tu se ostvaruju veliki ekstraprofiti na račun običnih građana”, zaključuje Manasijević, čija porodična firma opstaje i raste na tržištu već više od dve decenije.

Zbog svega toga, kaže, rezultati poslovanja za 2022. godinu očekivano će biti manji u realnim iznosima za veliku većinu učesnika na tržištu.

Rezultati poslovanja mikro restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata u 2021.
PozicijaIme preduzećaUkupni prihodiDobitBroj zaposlenih
1PRESTIGE J&J137.882.000423.0000
2ŠARKANJ PRODUCT DOO, MALE PIJACE91.011.0004.135.0002
3PAVKOVIĆ DOO85.077.000970.00019
4NK KOP DOO83.914.0002.249.0008
5GILLES22 D.O.O. BEOGRAD-SAVSKI VENAC81.506.0008.049.00022
6MILORAD BLAGOJEVIĆ PREDUZETNIK RESTORAN DOMAĆE KUHINJE PROIZVODNJA RAKIJE I KLANICA MB MLADENOVAC (VAROŠ)81.390.0001.609.00042
7ROYAL RESTORANI DOO BEOGRAD (VRAČAR)81.297.0001.713.00036
8RADOSAV MLADENOVIĆ PR, PROIZVODNO USLUŽNO ZANATSKA RADNJA, VLADIČIN HAN81.196.000455.00016
9OSTERIA MOZZARELLA DOO81.040.00064.00029
10MILAN BRKLJAČ PREDUZETNIK ALLA LANTERNA80.178.00011.498.00012
11ŽUTI PERISKOP DOO78.828.0004.145.00010
12KALE SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA KASTRATOVIĆ SLAĐANA PR VRBOVNO78.584.0001.312.00023
13VIA GUSTO DOO77.528.0006.645.00018
14ZORAN KONČAR PREDUZETNIK RESTORAN I RADNJA ZA POSTAVLJANJE ELEKTRIČNIH INSTALACIJA ROSETTO PLUS NOVI77.300.0004.218.00023
15FOOD FACTORY NS 2018 DOO77.035.000761.00017
16JOVANA STANKOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA BRVNARA 2014 KRALJEVO76.601.0005.622.00025
17FOODY BEST CHOICE DOO76.443.000569.00022
18Pivnica Crni Petao d.o.o.76.218.0004.962.00025
19FOOD BAR 021 DOO NOVI SAD75.928.00092.00018
20TAMIGO PLUS DOO BEOGRAD-Stari Grad75.483.0002.841.00023
21Svilanit 023 d.o.o.75.403.0001.947.00046
22BIZU DOO BEOGRAD75.345.0003.873.00020
23TAMIGO DOO BEOGRAD (VRAČAR)75.045.00010.502.00020
24GREENET DOO BEOGRAD74.849.000466.00020
25Wok Republic BG d.o.o.74.760.000-3.326.0009
26PREDRAG LAZAREVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA KOLIBA-KONAK LESKOVAC74.659.0003.164.00015
27Štrand Bekavar DOO Kanjiža74.459.0002.651.00025
28BIANCONERI DOO BEOGRAD74.208.0004.858.00025
29MARKO MLAĐAN PR PONCHO PLUS JEDAN73.338.0001.455.00037
30MOADON DOO BEOGRAD73.130.00019.923.00013
31BRANKA JURIŠIĆ PR VOULEZ VOUS ETAGE71.818.0002.663.00015
32SOLUNAC GYROS I ZAČINI TOP71.453.0001.957.0008
33HUANG MINZHU PR UGOSTITELJSKA RADNJA KINESKI 88 NOVI SAD71.108.0003.222.00017
34PENSULO DOO BEOGRAD-STARI GRAD70.596.00011.508.0005
35PANTA REI DOO BEOGRAD70.551.000992.00018
36NIKOLA ČAKMAK PR UGOSTITELJ HOTEL FONTANA NOVI SAD70.413.0007.236.00021
37ĆEVAP GRILL D.O.O.70.269.000860.00021
38DOO CONTINENT PRO-M69.883.000465.00035
39Aleksandar Škipić Pr, Ugostiteljska radnja Bar Saša Beograd69.878.00015.842.00020
40LE PETIT BISTRO DOO BEOGRAD69.330.0001.146.00025
41PANVIVIO DOO69.099.00024.00024
42Regal Dining DOO Beograd69.065.000230.00027
43KNIN I d.o.o.68.999.0001.495.00017
44ILAGO DOO BEOGRAD68.838.0003.099.00015
45SVETLANA PETROVIĆ PR, UGOSTITELJSKA RADNJA CYRANO.RS, LOZNICA68.745.000545.00015
46LANGOUSTE FINE DINING DOO68.352.000121.00015
47Da Giorgio ristorante pizzeria d.o.o.68.227.000503.00022
48TIHIJANA DARABOŠ PR DARABOŠ NOVA68.176.000900.00037
49BOJAN STOJANOVIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKO TRGOVINSKA RADNJA KOD LAFA NIŠ68.140.000448.00027
50UGOSTITELJSKA RADNJA KOD GOCE I RENATA GRBIĆ GORDANA PREDUZETNIK BEOGRAD (PALILULA)67.339.0001.486.00026
51TRONS LUKS DOO NIŠ66.996.000492.00018
52ALEKSANDAR SAMARDŽIJA PR SALAŠARSKA BAŠTA66.941.0003.113.00015
53O5 PACIFIC DOO BEOGRAD-NOVI BEOGRAD66.614.0001.149.00018
54ZORISLAV STANKOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA NIŠLIJSKA MEHANA NIŠ66.602.0001.754.00031
55ĐURIĆ BORKO PREDUZETNIK, SZTUR MINUTA, NOVI SAD66.500.0001.125.00017
56IVICA ALEKSIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA ALEKSIĆA TVRĐAVA NIŠ66.266.0002.568.00031
57DLV AGRAR TRADE DOO66.131.0005.209.0000
58SLAVKO BOŽINOVIĆ PR ZLATNA KAŠIKA VLADIMIR66.080.0001.313.00022
59KOVAČEVIĆ TEŠOVIĆ COMPANY doo65.993.000285.00016
60OLIVERA MARAŠEVIĆ PR, PINK PANTER65.720.0001.980.00034
61VLADIMIR LALOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA CONCEPT PAUSE NOVI SAD65.690.000146.00035
62PIZZAGRAM d.o.o. Beograd-Vračar65.353.000178.00035
63NS BURGER COMPANY DOO65.330.000199.00029
64LE PETIT BISTRO NBG DOO BEOGRAD65.221.000439.00026
65CONFRATELLI DOO ŠABAC65.158.000202.00020
66UGOSTITELJSKA RADNJA PONCHO SRĐAN DAMJANAC PR BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)64.567.0009.770.00028
67BRACA KITANOVIĆ PR ZAPLANJAC LUX64.487.0004.952.00012
68BELLA NAPOLI GROUP DOO BEOGRAD64.404.000367.00032
69DVA-ŠTAPIĆA 021 DOO BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)63.744.000985.00024
70L CHEF DOO BEOGRAD63.082.0001.638.00019
71PEGO OD ŠLJIVOVICA62.841.0001.722.0009
72MACCHIATO XII APOSTOLA DOO62.799.0001.763.00022
73B.H. A10 d.o.o. Beograd62.700.0001.010.0005
74PIATTO DOO62.316.0001.808.00024
75PONCHO 011 D.O.O. BEOGRAD-PALILULA62.080.000924.00030
76MIRKO BUTULIJA PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA MEZESTORAN BEOGRAD61.779.00013.585.00019
77KEOPS61.715.000463.00025
78UGOSTITELJSKA RADNJA GOOD FOOD MIKO OSTOJIĆ PREDUZETNIK BEOGRAD (PALILULA)61.492.0001.177.00028
79BD PICCANTE DOO NOVI SAD61.275.000573.00025
80CVEĆE ZLA D.O.O. BEOGRAD61.101.000-4.380.00022
81HRANA BALKANA D.O.O.61,067,000281,00018
82SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA KUHINJA PINK ALEKSANDRA SPASENOVIĆ PREDUZETNIK BEOGRAD (ČUKARICA)60,922,0008,368,00013
83PARTEL DOO INĐIJA60.912.000560.00021
84SLOBODAN ŠARANČIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA VELIKA SKADARLIJA BEOGRAD60.544.000961.00012
85ŽELJKO LEKIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA LEKA No1 ZLATIBOR60.246.0006.673.00019
86MARKO SAVKOV PR UGOSTITELJSKA RADNJA PASENT BAŠ SREMSKI KARLOVCI60.166.0008.710.00021
87ČEDOMIR POLOVINA PR ELEMENT POLO60.096.0002.720.00022
88B.B.F. CONSULT DOO BEOGRAD59.953.0003.510.00017
89GEZEN DOO DIMITROVGRAD59.422.0009.759.00018
90DUŠAN DRONJAK PR DD TRANSPORT59.282.000670.00016
91GALLA SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA DRAGIČEVIĆ VITOMIR PR BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)59.150.0002.519.00025
92DA LUKA PIZZERIA DOO58.888.000-5.694.00021
93NBN GROUP d.o.o. Beograd58.775.0006.00018
94SAPORITO doo Beograd58.039.0005.710.00015
95DORĆOLETA d.o.o.57.848.000-11.766.00015
96MIMA KETERING PLUS DOO BEOGRAD57.169.00071.00025
97LUCRATIVE 8 DOO57.074.000766.00018
98VESNA SAMOUKOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA TROJKA NS NOVI SAD56.805.00018.140.00018
99MAKOS DOO, BEOGRAD (STARI GRAD)56.713.000328.00018
* izvor: CompanyWall podaci za 2021. godinu, svi podaci su u dinarima
  • VOJKAN

    16.12.2022 #1 Author

    Raste cena svega, i namirnica i potražnja

    Odgovori

  • Lelica

    17.12.2022 #3 Author

    Svugde nedostaju radnici.

    Odgovori

  • DUSICA

    17.12.2022 #4 Author

    Svim delatnostima nedostaju radnici ne samo restoran ima.

    Odgovori

  • TATJANA

    17.12.2022 #5 Author

    Cene skaču, restorani puni i dalje

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.12.2022 #6 Author

    Uvek su nedostajali,sad tek ..Ugostitelji su i dalje u nezavidnoj situaciji…

    Odgovori

  • MADMAX

    18.12.2022 #7 Author

    Plata jeste bitan faktor ali odnos prema zaposlenom je ključ uspeha.

    Odgovori

  • NINICA

    18.12.2022 #9 Author

    Da su bolje plaćeniji ne bi dolazilo do svega toga.

    Odgovori

  • KATARINA

    18.12.2022 #10 Author

    Loša ponuda novčane zarade, pa samim tim ljudi i ne žele da rade za sitan novac.

    Odgovori

  • MAJA

    18.12.2022 #12 Author

    Problem radne snage je gorući

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    18.12.2022 #13 Author

    Problem radne snage u ugostiteljstvu je uzasan

    Odgovori

  • maric

    23.12.2022 #14 Author

    Smatram da našoj zemlji fali adekvatna radna snaga.

    Odgovori

  • maric

    23.12.2022 #15 Author

    Definitivno fali adekvatna radna snaga u ugostiteljstvu.

    Odgovori

  • MAJA

    25.12.2022 #16 Author

    Tako je, ali ugostitelji i imaju i jake cene

    Odgovori

  • DANIJELA

    25.12.2022 #17 Author

    Bravo za 99 najuspesnijih. Naravno, fali radna snaga svuda ne samo u ugostiteljstvu.

    Odgovori

  • Moon

    25.12.2022 #18 Author

    Kada bi placali radnike adekvatno mozda nebi nedostajali

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.1.2023 #19 Author

    Ima vise faktora koji uticu ali vazno je imati adekvatnu radnu snagu i naravno adekvatne uslove rada sto se tice plate, radnog vremena, stresa na poslu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...