besplatan uvid u dokumente iz baze podataka

RGZ pustio u rad eArhiv, za brz i jednostavan pristup podacima

Srbija

17.6.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

RGZ pustio u rad eArhiv, za brz i jednostavan pristup podacima RGZ pustio u rad eArhiv, za brz i jednostavan pristup podacima
Republički geodetski zavod pustio je u rad testni servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uključujući advokate, javne... RGZ pustio u rad eArhiv, za brz i jednostavan pristup podacima

Republički geodetski zavod pustio je u rad testni servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uključujući advokate, javne beležnike, posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti i druge profesionalne korisnike katastra, da „na klik“, potpuno besplatno, izvrše uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a u svakom trenutku, 24/7, 365 dana u godini.

Preko ovog servisa, kako je saopštio RGZ na svom sajtu, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima. To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara. Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavljanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti.

eArhiv omogućava udobnost i efikasnost u pristupu arhivskim podacima, jer pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemljišno-knjižnih uložaka i zemljišnih knjiga/glavnih knjiga. U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uključujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata,poručuju iz RGZ-a.

Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka.

Servisu eArhiv, kao i ostalim, ukupno ih ima 28, javno dostupnim i besplatnim servisima RGZ-a, građani mogu da pristupe preko veb sajta Republičkog geodetskog zavoda. RGZ nastavlja sa razvojem digitalnih usluga u okviru uspešne reforme zemljišne administracije u Srbiji podržanom od strane Svetske banke.

  • MARA

    17.6.2023 #1 Author

    Tako i treba da olakšaju

    Odgovori

  • ŽIZI

    18.6.2023 #2 Author

    Bogu hvala na ovom potezu….

    Odgovori

  • NATI

    18.6.2023 #3 Author

    Sada ce svima biti lakse a i sigurnije doci do podataka

    Odgovori

  • MAJA

    18.6.2023 #4 Author

    Oni već dugo pričaju o tome, a nikako da se vide rezultati

    Odgovori

  • KIMCHI

    18.6.2023 #5 Author

    Konacna digitalizacija

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #6 Author

    Super bice sve lakse

    Odgovori

  • Brana

    25.6.2023 #7 Author

    Odlično

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...