početak antikorupcijske akcije

RGZ: Najveći deo koruptivnih aktivnosti se dešava van katastra

NovacSrbijaVesti

6.9.2022 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RGZ: Najveći deo koruptivnih aktivnosti se dešava van katastra RGZ: Najveći deo koruptivnih aktivnosti se dešava van katastra
Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije je saopštio u utorak da je, tokom analize strukture lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih... RGZ: Najveći deo koruptivnih aktivnosti se dešava van katastra

Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije je saopštio u utorak da je, tokom analize strukture lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra „u povezanim sistemima i kafanama“, zbog čega je pokrenuo akciju sprečavanja korupcije.

„Između građana i RGZ-a ispletena je čitava industrija iluzije, koja radi na koruptivnoj osnovi. Кoristeći manipulacije predstavlja se kao da je najveći problem u RGZ-u i da on može biti rešen samo putem nekoga ko ima vezu u katastru“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Kako je istaknuto, sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije RGZ-a kako bi se podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije.

„Кomplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste se za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da ‘završi stvar’ i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh“, ukazao je RGZ.

Ta služba, kako se navodi u saopštenju, ima nultu toleranciju na korupciju i moli građane da se uključe u rešavanje problema kako bi se zajedno borili protiv zloupotreba.

Ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika građani mogu slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs da prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

„Građanima je na raspolaganju 28 besplatnih elektronskih servisa koji omogućavaju da sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj“, naveo je RGZ.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.