Zatezna kamata i za samo dan kašnjenja

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe 14. novembra

IzdvajamoNekretninePoreziSrbija

14.11.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 4

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe 14. novembra Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe 14. novembra
Rok za plaćanje četvrte i poslednje rate poreza na imovinu za 2023. godinu ističe danas, 14. novembra, za sve poreske obveznike. Ukoliko pravna i... Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe 14. novembra

Rok za plaćanje četvrte i poslednje rate poreza na imovinu za 2023. godinu ističe danas, 14. novembra, za sve poreske obveznike. Ukoliko pravna i fizička lica, kao i preduzetnici, ne izmire svoje obaveze, već od narednog dana počinje da se obračunava zatezna kamata.

Iz Poreske uprave (PU) navode da građani mogu jednim klikom da utvrde dugovanja za porez na imovinu, kao i da izvrše plaćanje putem Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija koji se nalazi na adresi lpa.gov.rs .

“Putem Portala lpa građanima je omogućen pregled utvrđenih obaveza, pregled stanja na računima obveznika i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, dok je privrednim subjektima pružena mogućnost podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, prijave za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i pregled utvrđenih obaveza i pregled stanja na računima obveznika”, kažu iz PU.

Na taj način svako može da ima uvid u dugovanje i da plati porez. Prijavom na Portal eUprava korisnici takođe imaju pristup i svom eSandučetu gde mogu videti i preuzeti rešenje o porezu na imovinu.

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

Foto: Pexels.com

Obveznici su dužni da ovaj porez za tekuću godinu plaćaju akontaciono po isteku 45 dana od početka svakog kvartala.

Ukupan godišnji iznos potrebno je podeliti na četiri jednaka dela i uplaćivati u predviđenim kvartalnim rokovima. Ako poreski obveznici ne dobiju na vreme rešenja za tekuću godinu, predstavnici Uprave za javne prihode im preporučuju da podele prošlogodišnju sumu na četiri dela, te jedan deo uplate u zakonski predviđenom roku, a kada im stigne aktuelno rešenje da uplate eventualnu razliku, jer će im u suprotnom biti uračunata kamata.

Umanjenje poreza na imovinu

Takođe, poreski obveznici imaju na raspolaganju dve mogućnosti za smanjenje poreza na imovinu fizičkih lica. Advokat Branislav Vještica kaže da se porez na imovinu može umanjiti amortizacijom ili takozvanim poreskim kreditom.

“Ako se radi o amortizaciji, ona se priznaje po stopi od jedan odsto godišnje primenom proporcionalne metode, a najviše do 40 odsto, dok se kod poreskog kredita određuje tačan iznos za koji će porez na imovinu biti umanjen. Obveznik može dobiti umanjenje poreza od 50 odsto gde je prijavljeno prebivalište”, objašnjava Vještica.

Ukoliko ste nedavno kupili stan poreski obveznik postajete danom zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Vlasnici nekretnina koji su vlasničko pravo stekli nasledstvom takođe su u obavezi da plate porez. Poreska obaveza nastaje danom pravnosnažnosti rešenja o nasleđivanju, ili danom zaključenja ugovora o poklonu, odnosno danom overe izjave kojom se imovina prenosi bez naknade ili prijemom poklona u slučaju da nije zaključen pisani akt o prenosu nepokretnosti uz poklon.

Treba imati u vidu da se porez na imovinu građana utvrđuje rešenjem lokalne poreske administracije, što je važno zbog toga što postoji poreski prekršaj koji podrazumeva kažnjavanje fizičkog lica koje ne izvrši uplatu poreza utvrđenog rešenjem Poreske uprave novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Međutim, pored kazne za poreski prekršaj građani treba da znaju da se u slučaju neplaćanja poreza može pokrenuti prinudna naplata i da se tada poreski dug uvećava jednokratno za pet odsto, a obračunava se i zatezna kamata na dospeli, a neplaćeni porez.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...