Odložen rok za prenos nadležnosti na lokalne samouprave

Koje promene Zakona o porezima na imovinu stupaju na snagu 1. januara?

Porezi

30.10.2023 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Koje promene Zakona o porezima na imovinu stupaju na snagu 1. januara? Koje promene Zakona o porezima na imovinu stupaju na snagu 1. januara?
Izmenama Zakona o porezima na imovinu, koje je usvojila Skupština Srbije, predviđeno je odlaganje roka za prenošenje pojedinih poreskih nadležnosti na lokalne samouprave za... Koje promene Zakona o porezima na imovinu stupaju na snagu 1. januara?

Izmenama Zakona o porezima na imovinu, koje je usvojila Skupština Srbije, predviđeno je odlaganje roka za prenošenje pojedinih poreskih nadležnosti na lokalne samouprave za godinu dana, što znači da primena ove odredbe počinje od 1. januara 2025. godine.

To praktično znači da će i naredne godina procedura za rešavanje ovih poreskih obaveza ostati ista, odnosno biće u nadležnosti Poreske uprave.

Za one koji nisu upućeni reč je o nadležnostima koji su u vezi sa utvrđivanjem, naplate i kontrole poreza na nasleđe i poklon i na prenos apsolutnih prava.

Razlog što je došlo do pomeranja roka za godinu dana, u ovom delu, je potpuno osposobljavanje kadrova koji će se baviti ovim poslovima kako bi se ta nova nadležnost lokalnih samouprava obavlja efikasno i kvalitetno, piše Blic.

Ono što treba da se zna to je da se ovim nedavno usvojenim dokumentom ne uređuje prenošenje nadležnosti, već samo odlaganje realizacije već uvedene mere. Drugim rečima od 1. januara 2025. godine jedinice lokalne samouprave će se po navedenim pitanjima smatrati poreskim organom. Ono što je predviđeno to je da će zbog ovih novih nadležnosti, lokalna samouprava preuzeti i deo zaposlenih iz Poreske uprave.

Reč je o ljudima koji su radili na na poslovima utvrđivanja, naplate i kontrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava, predmete, informacioni sistem i arhivu, kao i opremu i sredstva za obavljanje nadležnosti u tim oblastima.

Sve to mora da se završi u periodu od 1. novembra do 31. decembra 2024. godine, a postupke koje do tada ne okonča Poreska uprava a započela ih je završiće jedinice lokalne samouprave.

Čekanje u redu
Foto: Shutterstock

Pored te, druga značajna promena je vezana za proširenje poreskih oslobođenja po osnovu poreza na prenos apsolutnih prava i za slučaj kad strana država stiče nepokretnost za potrebe svog diplomatsko-konzularnog predstavništva, pod uslovom reciprociteta.

Ovo poresko oslobođenje trebalo bi da omogući uspostavljanje reciprociteta u punom obimu, a pošto je reč o prometima koji se povremeno dešavaju neće izazvati značajne efekte na fizička i pravna lica, na budžete jedinica lokalnih samouprava,kojima pripadaju prihodi po osnovu poreza na prenos apsolutnih prava, na životnu sredinu i na organe javne vlasti. Tako bar tvrdi zakonodavac koji navodi i da ovim zakonom se ne uvode novi, niti menjaju postojeći administrativni postupci.

Slučajevi kada se ne plaća porez na prenos apsolutnih prava:

– kada se apsolutno pravo prenosi radi izmirenja obaveza po osnovu javnih prihoda, u skladu sa propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

– kada se prenosi pravo svojine na nepokretnosti diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država odnosno kad strana država stiče nepokretnosti za potrebe svog diplomatsko-konzularnog predstavništva pod uslovom reciprociteta.

– kod ulaganja apsolutnih prava u kapital privrednog društva – rezidenta Republike Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

– porez na prenos apsolutnih prava ne plaća se ni kad fizičko lice otkupom stambene zgrade ili stana u društvenoj odnosno državnoj svojini sa stanarskim pravom, odnosno pravom dugoročnog zakupa, stekne svojinu ili susvojinu na toj zgradi, ili stanu, srazmerno učešću društvenog, odnosno državnog kapitala u ukupnom kapitalu prenosioca prava.

– porez se ne plaća ni na razmenu zemljišta kojom najmanje jedno pravno ili fizičko lice kome je poljoprivreda pretežna delatnost, odnosno zanimanje, pribavlja poljoprivredno ili šumsko zemljište radi njegovog grupisanja.

– ne plaća se ni kad se po osnovu ugovora koji za predmet ima doživotno izdržavanje, pravo svojine na nepokretnosti prenosi na davaoca doživotnog izdržavanja – supružnika saugovarača, odnosno lice koje se u odnosu na saugovarača nalazi u prvom naslednom redu, na deo nepokretnosti koji bi davalac izdržavanja po zakonu nasledio od saugovarača da je na dan zaključenja tog ugovora otvoreno nasleđe saugovaračeve imovine.

– na prenos uz naknadu ambulantnih vozila, specijalnih putničkih vozila za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničkih vozila registrovanih za taksi prevoz, odnosno putničkih vozila za “rent a car” – licu koje je registrovano za obavljanje delatnosti škola za vozače, odnosno za taksi ili “rent a car”.

– ne plaća se ni kod prodaje pravnog lica kao stečajnog dužnika – u srazmeri sa učešćem društvenog, odnosno državnog kapitala u ukupnom kapitalu tog pravnog lica…

Primena Zakona o porezima na imovinu stupa na snagu 1. januara 2024. godine.

 • ZVONČICA

  30.10.2023 #1 Author

  Zakon se mora postovati

  Odgovori

 • Rada

  31.10.2023 #3 Author

  Pa valjda i mi kojima drzava rusi kucu radi exproprijacije..ne bi trebalo da platimo porez na

  Odgovori

 • Rada

  31.10.2023 #4 Author

  Kupovinu nove nekretnine..nisam ja to proizvela ,već drzava

  Odgovori

 • Goga

  31.10.2023 #5 Author

  NORMALNO U SVAKOJ UREDJENOJ DRŽAVI POREZ SE PLACA, E,KO IMA BOGADSTVO TREBA TAKO DAJE I NE DA SE KUOUJU NEKRETNINE PO INOSTRANSTVU A RAD-NIKA NE PLACATI??Zato Sirotinja na bednu površinu se „Odere“ŠTA RECI??Sirotinjs uvek STRADA

  Odgovori

  • Ateista

   31.10.2023 #6 Author

   Potpuno ste u pravu samo sirotinja plaća porez ja sam 20 god pravio kuću sve po zakonu legalizovano zemljište legalizovan objekat sami smo premeštali ulicu nije bila po urbanizmu vodu sami kopali rasvetu platili za asfalriranje ulice smo platili iako nema odrađena kanalizacija ispod tako da nemam kanalizaciju a na sve to šlag slali su mi poresko rešenje na imovinu na adresu gde sam živeo pre 7 god šta još reći a ne zaplakati

   Odgovori

 • Caslav

  31.10.2023 #7 Author

  Opet zaposljavanje sa knjizicom „biblioteke“. Poreska uprava uvek bila i bice u opstini, ali sad u dopunjenom i prosirenom izdanju, ko placa to izdanje ??? Samo siromasi i ljudi bez „clanstva“.

  Odgovori

 • Milojko

  31.10.2023 #9 Author

  Sve komentari botara, samo jedan normalan.Strasno,propala drzava.

  Odgovori

 • Mira

  31.10.2023 #10 Author

  Ako može i da odgovorim. Čula sam da će porez na vodoprivredu i odvodnjavanje da se ukine ili bar da se prepolovi? Da li je to tačno, a obećano je, jer je to vaš velika stavka za poljoprivrednike.

  Odgovori

 • Lana

  31.10.2023 #11 Author

  Zasto se plaća porez na apsolutna prava ako se ima ugovor o izdržavanju.???????

  Odgovori

 • Anonimni

  31.10.2023 #12 Author

  UŽAS!!!

  Odgovori

 • Bozana Vucic

  1.11.2023 #14 Author

  Posle smrti oca moja deca su nasledila deo koji je moj muz nasledio po smrti svog oca 2000g. Radi se o 1/3 idealnog dela na vecem broj parcela. Posto nije sa bratom to razgranicio i preneo na svoje ime, kakva je sad procedura za prenos vlasništva. Mi zivimo u Beogradu a pomenuta imovina se nalazi na Staroj planini.
  Hvala.

  Odgovori

 • NATI

  5.11.2023 #15 Author

  Manji je porez kada se prenosi zemljiste kao poklon i to im sada ne odgovara

  Odgovori

 • REA

  5.11.2023 #16 Author

  I Eskobar je pao na porezu,tako da nema postedjenih…:)

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...