Sindikat elektronskog giganta zahteva povećanje plata

Radnici Samsunga u Koreji prvi put stupaju u štrajk

Firme u fokusuSvetVesti

29.5.2024 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Radnici Samsunga u Koreji prvi put stupaju u štrajk Radnici Samsunga u Koreji prvi put stupaju u štrajk
Sindikat Samsung Electronicsa u Južnoj Koreji sledeće nedelje započeće štrajk zahtevajući veće plate, saopštili su sindikalni zvaničnici u sredu. Nacionalni sindikat kompanije Samsung Electronics... Radnici Samsunga u Koreji prvi put stupaju u štrajk

Sindikat Samsung Electronicsa u Južnoj Koreji sledeće nedelje započeće štrajk zahtevajući veće plate, saopštili su sindikalni zvaničnici u sredu. Nacionalni sindikat kompanije Samsung Electronics (NSEU), koji broji oko 28.000 članova, što čini više od petine ukupne radne snage kompanije, najavio je da će obustaviti rad na jedan dan, 7. juna, kao deo šireg protesta.

Na konferenciji za novinare, koja je prenošena uživo, sindikalni zvaničnici su držali transparent na kojem je pisalo: „Više ne možemo tolerisati represiju nad radnicima i sindikatima.“ Ako članovi sindikata kolektivno uzmu slobodan dan sledeće nedelje, to bi bio prvi štrajk radnika u Južnoj Koreji u istoriji najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, prenosi Reuters.

Radnici su proteklih nedelja povremeno učestvovali u protestima ispred kancelarija kompanije u Seulu, kao i ispred postrojenja za proizvodnju čipova u Hvasongu, južno od glavnog grada kao odgovor na odluku kompanije da poveća plate za 5,1 odsto ove godine. Sindikat je prethodno zahtevao dodatni dan godišnjeg odmora, kao i transparentne bonuse zasnovane na učinku.

Sindikat je optužio čuvenu tehnološku kompaniju da nije donela kompromisni plan na pregovorima koji su održani prethodnog dana. Samsung Electronics je u saopštenju u sredu naveo: „Iskreno ćemo se uključiti u razgovore sa sindikatom“.

„Kompanija već 10 godina govori da je suočena sa krizom,“ rekao je predsednik NSEU Son Vu-mok, dodajući da firma ne bi trebalo da koristi to kao izgovor da ne ispuni zahteve. Sindikalni zvaničnici su branili odluku o industrijskoj akciji u trenutku kada neki delovi poslovanja Samsunga beleže slabije rezultate.

Kao odgovor na predloženi štrajk u sredu, koalicija od pet sindikata u Samsungovim podružnicama, uključujući još jedan sindikat Samsung Electronicsa, dovela je u pitanje nameru iza plana štrajka, navodeći da se verovatno neće pridružiti pokretu. Koalicija je u saopštenju navela da se čini da je deo napora da se pridruže borbenom krovnom sindikatu, umesto da poboljšaju uslove radnika u tehnološkoj kompaniji.

  • STEPA

    29.5.2024 #1 Author

    Ooopa i to se dešava, neverovatno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.