Projekat koji bi mogao imati značajan uticaj na životnu sredinu i plovnost

Rumunija odbacila gradnju Đerdapa 3

EURegionSrbija

7.8.2024 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rumunija odbacila gradnju Đerdapa 3 Rumunija odbacila gradnju Đerdapa 3
Rumunija neće praviti nikakav kompromis u pogledu proizvodnje električne energije u hidroelektranama Đerdap 1 i 2 (Portile de Fier/Gvozdena vrata 1 i 2), izjavio... Rumunija odbacila gradnju Đerdapa 3

Rumunija neće praviti nikakav kompromis u pogledu proizvodnje električne energije u hidroelektranama Đerdap 1 i 2 (Portile de Fier/Gvozdena vrata 1 i 2), izjavio je rumunski ministar energetike Sebastijan Burduža (Sebastian Burduja).

Saopštenje dolazi u kontekstu da Srbija želi da izgradi novu hidroelektranu na Dunavu, Đerdap 3, nizvodno od dve postojeće (1 i 2), što bi dovelo do smanjenja proizvodnje energije na Gvozdenim vratima 1 i 2, preneli su rumunski mediji, piše eKapija.

„Gvozdena vrata 1 je stub našeg energetskog sistema, a stalna ulaganja u modernizaciju ove infrastrukture su neophodna da bi se obezbedila stabilnost i efikasnost proizvodnje električne energije. Hidroelectrica ostaje strateški partner u postizanju rumunskih ciljeva proizvodnje bezbedne, zelene energije po konkurentnoj ceni. Što se tiče Đerdapa 3, mogućeg crpnog akumulacionog postrojenja na teritoriji Srbije, on je sada na nivou studije izvodljivosti“, rekao je rumunski ministar energetike Sebastijan Burduža, koji je boravio u radnoj poseti Hidroelektrani Portile de Fier I.

On je dodao da je srpska strana je sarađivala sa američkom kompanijom Bechtel, koja je pre nedelju dana iznela preliminarne podatke o investiciji i mogućem uticaju na proizvodnju energije iz Gvozdenih vrata I i II.

„Veoma smo pažljivi prema ovim investicionim planovima jer ne želimo ni pod kojim uslovima da trpimo eksploatacioni potencijal postojećih hidroelektrana na Dunavu. Razumemo značaj Đerdapa 3 kao pumpne hidroelektrane i njenu ulogu u pružanju sistemskih, balansnih usluga, ali – još jednom – nećemo praviti nikakve kompromise od proizvodnje električne energije iz Gvozdenih vrata 1 i 2”, rekao je rumunski ministar energetike.

Hidroelektrana Đerdap / Izvor: Eps.rs

Burduža je, kako podseća Romania Journal, takođe, sa srpskom ministarkom energetike potpisao i memorandum o izgradnji gasovoda između dve zemlje.

U srpskim medijima, pak, nije bilo reči o rumunskom odbacivanju izgradnje Đerdapa 3.

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović je posle potpisivanja memoranduma o gasovodu sa rumunskom kolegom u Kladovu, rekla da su ministri sa direktorima energetskih preduzeća iz obe zemlje razgovarali o razvoju projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3.

Romania Journal, međutim, sada potvrđuje pisanja nekih medija u Srbiji, a i resorno ministarstvo u Bukureštu reagovalo je na ove navode srpske ministarke i da radna grupa za izgradnju hidroelektrane Gvozdena vrata 3 ne postoji. Rumunsko ministarstvo je istaklo i da se o ovakvom projektu „mora naširoko raspravljati, jer bi mogao imati značajan uticaj na životnu sredinu i plovnost“.

Inače, Srbija i Rumunija su zajedničkim snagama izgradile HE Đerdap 1 i Đerdap 2. Plan za gradnju hidroelektrane Đerdap 3 postoji od osamdesetih godina prošlog veka, odmah posle završetka Đerdapa 2. Đerdap 3 bi, kako stoji na sajtu Elektroprivrede Srbije, bila reverzibilna HE koja bi se gradila na 1007. kilometru Dunava (nizvodno od Đerdapa 1 i 2).

Predviđeno je da se reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3 gradi u tri etape.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.