inflacija poremetila rezultate

RZS: Promet robe u trgovini na malo manji za devet odsto

Srbija

29.4.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

RZS:  Promet robe u trgovini na malo manji za devet odsto RZS:  Promet robe u trgovini na malo manji za devet odsto
Promet u robe u trgovini na malo u martu 2023. godine bio je veći za 5,3 odsto nego u istom mesecu prošle godine, objavio... RZS:  Promet robe u trgovini na malo manji za devet odsto

Promet u robe u trgovini na malo u martu 2023. godine bio je veći za 5,3 odsto nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Kada se na to doda inflacija u stalnim cenama, promet je bio manji za devet odsto.

Ukoliko se uporede prva tri meseca ove sa istim periodom 2022. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,3 odsto, ali je u stalnim cenama smanjen za 4,1 odsto.

Prema podacima RZS u maloprodaji hrane, pića i duvana u martu promet je bio veći za 13,5 odsto nego u istom mesecu prošle godine, ali kada se uračunaju promene cena, zapravo je promet smanjen za 7,2 odsto.

Kod neprehrambenih proizvoda promet u tekućim cenama je povećan za 7,7 odsto, ali je u stalnim cenama smanjen za 7,2 odsto.

Kod motornih goriva zabeležen je smanjenje prometa u tekućim cenama za 13,4 odsto, a u stalnim cenama za 15,2 odsto.

Obim prometa goriva u tekućim cenama povećan za 1,9 odsto međugodišnje, dok je u stalnim cenama promet pao za 1,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...