Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva

RZS: Rast srpskog BDP-a u trećem kvartalu jedan odsto

Srbija

30.11.2022 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RZS: Rast srpskog BDP-a u trećem kvartalu jedan odsto RZS: Rast srpskog BDP-a u trećem kvartalu jedan odsto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je jedan odsto, saopštio... RZS: Rast srpskog BDP-a u trećem kvartalu jedan odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je jedan odsto, saopštio je u sredu Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu ove godine od 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 5,1 odsto, sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 8,5 odsto i sektoru informisanja i komunikacija, 8,1 odsto.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 12,4 odsto, sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 7,7 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 3,6 odsto.

Posmatrano po upotrebi BDP-a, u trećem kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 3,1 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 2,2 odsto, izvoza robe i usluga, 14,9 odsto i uvoza robe i usluga, 7,8 odsto.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, 4,5 odsto i bruto investicija u osnovna sredstva, 2,2 odsto.

  • VERA

    2.12.2022 #1 Author

    Nisu bitni podaci i brojke već kako to iskpristiti u poslovanju na dalje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...