Zajedničko preduzeće Srbijagasa i MVM ima troje direktora

Serbhungas registrovan sa osnovnim kapitalom od 23,45 miliona dinara

Srbija

4.7.2023 10:56 Autor: Milica Rilak 0

Serbhungas registrovan sa osnovnim kapitalom od 23,45 miliona dinara Serbhungas registrovan sa osnovnim kapitalom od 23,45 miliona dinara
Novo, zajedničko preduzeće Srbijagasa i mađarske energetske kompanije MVM CEEnergy Zrt. nazvano Serbhungas d.o.o. i formalno je zaživelo upisom u Registar privrednih subjekata Agencije... Serbhungas registrovan sa osnovnim kapitalom od 23,45 miliona dinara

Novo, zajedničko preduzeće Srbijagasa i mađarske energetske kompanije MVM CEEnergy Zrt. nazvano Serbhungas d.o.o. i formalno je zaživelo upisom u Registar privrednih subjekata Agencije za privredne registre (APR), a kao datum osnivanja naveden je ponedeljak, 3. jul.

Osnivački akt, odnosno Ugovor o osnivanju društva Serbhungas overen je kod notara 29. juna ove godine, kada je i podneta registraciona prijava APR-u. Ugovor su potpisali generalni direktor MVM CEEnergy Zrt. Laslo Zoltan Frič (Laszlo Zoltan Fritsch) i rukovodilac dugoročne prodaje i snabdevanja u MVM Levente Boroc (Levente Borocz), dok je u ime Srbijagasa potpis stavio generalni direktor Dušan Bajatović.

Serbhungas je registrovan za delatnost trgovine gasovitim gorivima preko gasovodne mreže. Za istu delatnost, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji je registrovano još samo devet preduzeća, od kojih je jedno Javno preduzeće Srbijagas dok je još jedno trenutno u procesu likvidacije.

Prema osnivačkom aktu, osnovni kapital zajedničkog preduzeća je 23,45 miliona dinara. Od toga, mađarski MVM u osnovni kapital uložio je 11,959 miliona dinara, čime je stekao 51 odsto udela u osnovnom kapitalu društva.

Srbijagas je upisao osnovni kapital u novcu od 11,490 miliona dinara, što odgovara visini udela od 49 odsto u osnovnom kapitalu Serbhungasa.

Ugovor o osnivanju „Serbhungasa“, Foto: Printscreen, APR

„Bez obzira na činjenicu da udeli članova društva mogu biti procentualno različiti, srazmerno vrednosti uloga u osnovnom kapitalu, svaki član društva može imati samo jedan udeo. Pravo glasa članova društva, kao i imovinska prava prema društvu, uključujući i učešće u dobiti i raspodeli likvidacionog ostatka, određuje se srazmerno udelu u osnovnom kapitalu u vreme ostvarivanja tih prava“, stoji u Osnivačkom aktu.

Ko su direktori Serbhungasa?

Osnivačkim aktom predviđeno je da zajedničko preduzeće Serbhungas ima tri direktora, koje imenuje Nadzorni odbor, i to generalnog i finansijskog direktora na predlog mađarskog MVM CEEnergy, a operativnog direktora na predlog Srbijagasa.

Uvidom u podatke APR vidi se da su na pozicije direktora imenovani državljani Mađarske Jeno Baronek i Svetlana Đurić (Szvetlana Gyurity), dok je treći direktor Nikola Tomović.

Kada je reč o Nadzornom odboru, predsednik nadzornog odbora je Lajoš Butoši (Lajos Butosi), a članovi Levente Boroc i Emilija Rafajlovic (Emilia Rafajlovics), svi sa mađarskim pasošima, dok su dvoje članova sa srpskim državljanstvom Blaženka Mandić i Dragan Vučur.

Rešenje APR o registraciji „Serbhungasa“, Foto: Printscreen, APR

Kakva su prava i obaveze Serbhungasa?

Za obaveze prema trećim licima, nastalim kao rezultat poslovanja društva, Serbhungas odgovara svojom imovinom, dok članovi društva ne odgovaraju za obaveze društva, osim u slučajevima predviđenim zakonom.

Osnivačkim aktom je predviđeno i da osnovni kapital Serbhungasa može da se poveća novim ulozima postojećih članova, ili člana koji pristupa društvu, pretvaranjem rezervi, dobiti društva ili potraživanja u osnovni kapital, statusnim promenama ili pretvaranjem dodatnih uplata u osnovni kapital. Osnovni kapital može se i smanjiti odlukom Skupštine društva, ali ne ispod zakonskog minimuma.

Serbhungas će se, prema Osnivačkom aktu, finansirati prihodima od delatnosti, kapitalnim ulaganjima članova kao i kreditima finansijskih institucija.

Inače, sedište zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom Serbhungas nalazi se u Novom Sadu, na istoj adresi gde je i sedište Srbijagasa, u Bulevaru oslobođenja 69.

Na engleskom jeziku kompanija će koristiti ime SERBHUNGAS limited liability company Novi Sad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...