Renoviranje počinje već ove godine

Slavija lux sigurno ostaje hotel, odluka o kuli tek posle analize građevinskih stručnjaka

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbijaTurizam

18.1.2024 11:04 Autor: Miljan Paunović 10

Slavija lux sigurno ostaje hotel, odluka o kuli tek posle analize građevinskih stručnjaka Slavija lux sigurno ostaje hotel, odluka o kuli tek posle analize građevinskih stručnjaka
Nakon kupovine hotela Slavija u Beogradu, pred novim vlasnikom kompanijom Matijević je puno posla kako bi se vratio stari sjaj slavnog hotela iz vremena... Slavija lux sigurno ostaje hotel, odluka o kuli tek posle analize građevinskih stručnjaka

Nakon kupovine hotela Slavija u Beogradu, pred novim vlasnikom kompanijom Matijević je puno posla kako bi se vratio stari sjaj slavnog hotela iz vremena Jugoslavije i jednog od simbola Beograda.

„Slavija lux“ sigurno ostaje hotel, potvrdio je za Biznis.rs osnivač kompanije Petar Matijević, i dodao da će biti urađeno renoviranje, te da bi radovi trebalo da počnu ove godine.

„Slavija 1 i Slavija 2, odnosno kula koja je većim delom u Makenzijevoj ulici, biće renovirana ili ćemo graditi novi hotel, u zavisnosti od toga šta kažu građevinski stručnjaci. Kula je trenutno u lošem stanju i ne ispunjava standarde koji danas važe za hotele. Konačna odluka o tom delu hotela biće doneta kada se ispitaju sve mogućnosti“, kaže Matijević za naš portal.

Po kojoj ceni je kupljen hotel još uvek nije poznato, a zna se da je početna vrednost po kojoj ga je država ponudila na prodaju iznosila 24,9 miliona evra. Neophodna investicija u ovaj hotel meri se u desetinama miliona evra, a pominje se i cifra od čak 100 miliona evra, u koju je uključena i kupovina.

Petar Matijević je na naše pitanje o visini investicije u ovaj projekat i roku kada bi hotel mogao da bude u funkciji rekao da se tek očekuju detaljni planovi – „to bih i ja voleo da znam“, iskreno nam je odgovorio.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Podsetimo, ovo je bio drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik poznatog hotela – ovog puta uspešan, a od početka procesa privatizacije pre 20 godina hotel Slavija nije bio ponuđen ni na tenderu niti na javnoj aukciji.

Matijević je pokušao da kupi hotel „Slavija Lux (danas Slavija Garni) 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug Slavije prema firmi Fil Šar.

Zoran Matijević, sin Petra Matijevića i suvlasnik kompanije, rekao je da je ta kompanija dobila nekoliko ponuda svetskih firmi za zajedničko ulaganje i obnovu hotela. On je za Betu naveo da su u toku pregovori za zajedničko ulaganje sa svetskim kompanijama, ćerke firme Mesne industrije Matijević – MAT Real Estate, koja je u privatizaciji kupila beogradski hotel.

„Kada je, posle prijave za kupovinu Slavija hotela saopšteno da smo jedini dali ponudu, bilo je sumnje da mi nešto ne znamo o tom hotelu što drugi znaju, pa su odustali od kupovine, a posle ponude svetskih kompanija o zajedničkom ulaganju u obnovu tri hotela u sastavu Slavije ta sumnja je nestala“, rekao je Matijević.

Dodao je da su „Beograd i Srbija postali brend i traženo odredište, pa je sada siguran da će kupovina Slavija hotela biti dobra investicija“.

Zoran Matijević je ranije rekao da će deo hotelskog kompleksa – hotel Slavija lux koji je bio garni hotel (uključuje samo spavanje i doručak), već od 2024. godine biti u funkciji i da su planirane minimalne investicije od 50 miliona evra. Planovi su da do specijalizovane međunarodne izložbe EXPO 2027 ostatak hotela bude spreman za doček gostiju.

Sva tri objekta hotela Slavija (stari deo, kula i Slavija lux) poseduju, prema njegovim rečima, 300 soba, jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih, i u vlasništvu su države.

Finansijski izveštaji pokazuju da su u 2022. godini hoteli ostvarili prihod od 3,9 miliona evra, oko 800.000 evra više nego godinu pre. Uz rashode od oko četiri miliona evra, 2022. su završili sa gubitkom od oko 68.000 evra, a imaju 100 radnika.

Kompanija Matijević bila je jedina koja je dostavila ponudu za kupovinu firme u čiju imovinu ulaze hoteli Slavija i Slavija garni. Proces koji je počeo krajem novembra 2023. godine završen je u sredu, 17. januara 2024. potpisivanjem ugovora kompanije Matijević sa ministrom privrede Slobodanom Cvetkovićem.

  • SHALIMAR

    18.1.2024 #1 Author

    Odlicno,ozbiljna kompanija koja ima sredstva da ulozi u oronule hotele.

    Odgovori

  • DUCA

    19.1.2024 #2 Author

    Dobra investicija za kompaniju Matijević.

    Odgovori

  • Vale

    20.1.2024 #4 Author

    Matijevic je I lepo odgovorio na postavljeno pitanje

    Odgovori

  • CIGI

    21.1.2024 #5 Author

    Bolje tako,nego da propada. Kad se decenijama nije ulagalo.

    Odgovori

  • NATI

    21.1.2024 #6 Author

    Potpuno druga delatnost

    Odgovori

  • SENSEI

    22.1.2024 #7 Author

    Sve se menja, pa trg Slavija nije isti sad i pre 15 godina

    Odgovori

  • SLAVICA

    4.2.2024 #9 Author

    Bolje da se renovira nego da propadne

    Odgovori

  • MASVIDAL

    4.2.2024 #10 Author

    Tako i treba, ne treba propadati hotel

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...